Select Page

На празник Преоподобног Сергија Радоњешког, 8 октобра 2014, у дому Москве, у бугарској престоници одржана је приредба у част 700-годишњице од рођења овога светитеља. Свечаном скупу присуствовао је Свјатејши Патријарх бугарски  и Епископ тивериопољски Тихон, викарни епископ Софијске митрополије браницки Григорије, архимандрит Герасим (Ничев), главни секретар Свештеног Синода и други.
Све присутне званице поздравио је старешина руског Подворја у Софији архимандрит Филип (Василцев). Директор дома Москве у Софији Б. Грмов срдачно је заблагодарио Патријарху Неофиту на учешћу у свечаности и излагао о значају овог великог јубилеја за Русију. Он је предао поглавару Бугарске Православне Цркве, Саборној цркви Благоверног великог Кнеза Александра Невског и Подворју Руске Православне Цркве у Софији иконе Преподобног Сергија
Радоњешког.Старешина Руског Подворја архимандрит Филип је изложио карактерне црте овог великог руског светитеља и истакао да се управо данас, на дан празновања Преп. Сергија, 8. октобра у министарском савету одржана свечана церемонија уручења Свјатејшем Патријарху Неофиту повеље о власништву над ПАтријаршијском Саборном црквом посвећеном Светом благоверном Александру Невском.
У наставку је изведен програм у славу руског светитеља са композицијама које је компоновао протојереј Кирил Попов.

Извор: СПЦ/Московска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This