Izaberite stranicu

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил примио је недавно преч. др Олафа Твеита, генералног секретара Светског савета цркава, у патријарашкој резиденцији у Даниловском манастиру. Пријему и разговорима су присуствовали Митрополит Иларион волоколамски, протојереј Михаило Гундјајев, представник Московске Патријаршије при ССЦ и при међународним организацијама у Женеви, као и јеромонах Стефан Игуманов, секретар за међухришћанске односе.
Свјатејши Патријарх је поздравио госте и рекао: „Желео бих да започнем разговоре поводом резултата заседања Централног одбора ССЦ одржаног у јулу месецу у Женеви. Проучио сам материјале и морам рећи да је Централни одбор учинио на мене позитиван утисак. Тема мира повезаног с правдом је од великог значаја. У нашем односу према свету, посебно према свету политике, стално истичем у име Цркве неопходност да се све миротворачке радње доводе у вези с правдом, пошто је мир без правде крхк. У својим недавним обраћањима својим украјинским верницима увек сам наглашавао неопходност постизања правде провођењем истинског мира у Украјини и искључењем дискриминације људи на основу језика, порекла и вере.“
Обе стране су се сагласиле да хришћанске Цркве и међународне хришћанске организаиције морају сложно радити на превладавању кризе у Украјини и разрешавању конфликта и у другим крајевима света. Посебна пажња је придана жалосном стању хришћана на Блиском истоку.
Генерални секретар ССЦ сматра да је приликом решавања блискоисточне кризе од великог значаја узимати у обзир гледишта локалних верских предводника и представника свих етничких група. На овај начин би међурелигијски дијалог стекао нову димензију. Његова Светост Патријарх Кирил је приметио да ССЦ може играти кључну улогу у вођењу овог дијалога и при координирању хришћанских миротворачких акција.

Извор: СПЦ/Московска патријаршија 

Pin It on Pinterest

Share This