Select Page

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је 11. октобра 2014. године свету архијерејску Литургију у цркви Вазнесења Господњег у Жаркову
Његовој Светости су саслуживали протојереј-ставрофор Драгомир Сандо, председник Одбора за верску наставу и свештенство цркве Вазнесења Господњег. Патријарх Иринеј је својим присуством указао част вероучитељима општине Чукарица који већ шесту годину за редом, у сарадњи са градском Општином Чукарица, организују манифестацију под називом „Литургијски фестивал“.
Сада већ традиционално, ученици верске наставе основних школа са Чукарице се сабирају у храму Вазнесења Господњег у Жаркову на светој Литургији чиме започиње „Литургијски фестивал“. Активно учествујући у Литургији ученици сведоче оно што су научили на часовима верске наставе.
После свете Литургије, на почетку културно-уметничког програма, који су припремили ученици неколико чукаричких школа са својим вероучитељима Вуком Јовановићем, Драганом Даниловић, Бранком Драгичевић и Дарком Николићем, окупљене је благословио патријарх Иринеј речима поздрава и радости због мноштва сабраних младих људи. Поред неколико стотина ученика, културно-уметничком програму су присуствовали и изасланици председника Општине Чукарица г. Срђана Коларића.
Вероучитељи општине Чукарица, на челу са својим координатором г. Анђелком Додером, су одредили да средства која су прикупљена током хуманитарне акције за ову годину буду упућена Сави Нешићу, оболелом ученику ОШ „Аца Милосављевић“ из Рушња.
Организацију овогодишњег фестивала помогли су Висока школа за уметност и консервацију Српске Православне Цркве и њен декан г. Зоран Михајловић као и Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке са секретаром свештеником Владимиром Марковићем. Посебна захвалност припада проротојереју-ставрофору Бранку Митровићу са братсвом и вернима Цркве Жаркова који се сваке године покажу као добри домаћини ученицима и наставницима верске наставе као и свима који се тог дана нађу у порти Световазнесењског храма.
Остатак дана ученици су провели учествујући у радионицама моделовања полимерне глине и теста, израде бројаница, мале школе иконописа и мозаика као и многобројним спортским активностима – трка у џаковима, надвлачење конопца, одбојци и другим вежбама спретности.
Учествујући у светој Литургији, ученици су ове године имали посебну радост да учествују и у рукоположењу новог свештенослужитеља Олтара Господњег. У чин презвитера рукоположен је ђакон Немања Симић.
Обилна милост Божја огледала се у лепоти овог октобарског дана који су сви присутни провели у радости са надом на поновне сусрете у име Божје.

Владан Голић

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This