Select Page

Његова Светост Патријарх Српски г. Иринеј служио је, на Михољдан 12. октобра 2014. године, свету архијерејску Литургију у цркви Покрова Пресвете Богородице на Звездари.
Саслуживало је више свештеника и ђакона, а појао је хор ученика Богословије Светога Саве. Храм је био испуњен верним народом, а у првим редовима стајала су деца, међу којима су већину чинили ђаци, који су на Литургију дошли са својим вероучитељима. Деца су се прва причестила.

После причешћа Патријарх је у својој беседи указао, између осталог, и на то колико је значајно да се недељом и празницима долази у Цркву на заједничку молитву: -Црква нас позива на заједничку молитву, на свету Литургију, где никада нисмо сами. Када би нам Господ отворио наше духовне очи, оне очи срца којим се Бог види, ми бисмо увек видели да нисмо сами, него да поред нас има безброј духовних сила које ми називамо светим анђелима, светитељима који су заједно са нама. И ови ликови који су у храмовима нашим, тамо где су храмови изображени светим фрескама, и они учествују заједно са нама у нашим молитвама. Зато никада нисмо сами, ни када смо у храму, ни када смо ван храма. Увек је са нама Свидеће Око Божје и наш Анђео Хранитељ. То је истина, браћо и сестре. Свето Откривење и Црква нас учи да сваки човек приликом крштења добија анђела хранитеља, чувара душа и тела наших, који нам помаже у ономе када чинимо добро, али који се жалости онда када не чинимо оно што што је Богу угодно. Зато никада да не помислимо када смо сами да можемо чинити нешто са оправдањем да нас нико не види. Све нас види Свевидеће Око Божје и наш Анђео Хранитељ који ће бити на праведном суду Божјем сведок ономе по чему будемо суђени и награђени. Зато да увек имамо у виду да у овоме животу нисмо сами.

Јово Бајић

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This