Select Page

НОВИ ГРАФИТИ НА КАПИЈАМА МАНАСТИРА ВИСОКИ ДЕЧАНИ – ВЛАДИКА ТЕОДОСИЈЕ ТРАЖИ ПОСТАВЉАЊЕ БОДЉИКАВЕ ЖИЦЕ ОКО МАНАСТИРА
Један дан након што је јавност обавештена о писању екстремистичких графита на простору манастира Високи Дечани, монаси су приметили нове натписе UCK, ISIS, AKSH. Велики графит ове садржине примећен је на економској капији, а убрзо потом и на малој капији која води према извору киселе воде. За ову другу капију монаси имају сведоке да јуче поподне, када се већ знало за графите на источној страни имања, графити на овој капији нису постојали. Сва је прилика да су на овој капији, а могуће и на економској исписани у току прошле вечери (12/13 октобар).
Епархија Рашко-призренска изражава дубоку разочараност због појаве нових графита и то много ближе манастирској цркви и конацима.
Манастир Високи Дечани данас су у току дана посетили командант КФОР-а италијански генерал Фиљиуло са својим сарадницима, председник општине Дечани Расим Селманај, регионални шеф полиције КП г. Шаља и заменик премијера Косова Слободан Петровић. У разговорима са овим лицима игуман манастира архимандрит Сава пренео је највећу забринутост братства због инцидента са графитима који је најозбиљнија претња манастиру у последњих 7 година када је манастир нападнут задњи пут минобацачком гранатом из зоље. О. Сава је Команданту КФОР-а пренео захтев Владике Теодосија да КФОР помогне манастиру како би се део манастирског имања где не постоји зид оградио бодљикавом жицом, која би била постављена и на постојеће камене зидове.
У разговору са председником општине Дечани о. Сава је изнео став да није у могућности да се сложи са његовим виђењем ситуације која изгледа у најблажу руку нормално и чак идилично. Дечански игуман је поновио став да је манастир Дечани један најугроженији објекат СПЦ и да је безбедност на простору Дечана међу најтежим на Косову и Метохији и зато нема повратничких породица.
Косовска полиција данас је наставила истрагу поводом графита. На терену су и експерти за анти-терористичку борбу. Три албанска младића који су јуче накратко приведени у станицу полиције пуштени су кућама. Они и нису били приведени због сумње да су писали графите већ због провокативног скандирања УЧК пред манастиром. За сада нема никаквих индиција ко би могао да стоји иза писања графита.

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска


 

Pin It on Pinterest

Share This