Izaberite stranicu

У храму Светих Отаца Првог васељенског сабора у Дарувару, Његово Преосвештенство Епископ Пакрачко-славонски господин Јован служио је данас свету Литургију на Празник Светог Киријака Отшелника – Михољдан.
На почетку свете Литургије, Преосвештени владика је рукопроизвео у чин чтеца и ипођакона вероучитеља Ивана Аврамовића. Владици Јовану саслуживали су протојереј-ставрофор Лука Босанац и протођакон Милан Томашевић.
У својој беседи на одломак из данашњег Јеванђеља о чудесном риболову на Генисаретском језеру, владика Јован говорио је вернима о послушности коју су тада Првозвани Апостоли имали. Задививши се чуду за које до тад нису ни мислили да је могуће човеку чинити, Петар моли Христа да отступи од њега јер је он човек грешан и недостојан да учествује у нечему тако узвишеном. Препознавши у Петру страх Божји, Господ га заједно са синовима Зеведејевим позива и обећава им да ће од сада они бити ловци на душе људске, на дело много узвишеније од оног у којем су управо саучествовали.
Управо ту у близини, јужно од Генисаретског језера, у Манастиру Светог Герасима Јорданског у јорданској пустињи, живео је и подвизавао се Свети Киријак Отшелник кога ми данас молитвено прослављамо.
Ово је била прва посета Епископа Славонског Дарувару, једном од најзначајнијих места у Епархији, где се нови владика упознао с верним народом, уз који је на светој служби било и поклоника из околних места и шире. Храм у Дарувару представља реткост у Православној Цркви, јер је један од ретких који је посвећен Оцима Првог васељенског сабора; таква црква се налази и у Воћину, такође у Славонској Епархији, што указује на дубоку богословску утемељеност црквено-народног живота у Славонији.

Извор: СПЦ/Епархија пакрачко-славонска

Pin It on Pinterest

Share This