Select Page

Привремени премијер Бугарске професор Георги Близнашки уручио је потврду о власништву над Саборним храмом светог Александра Невског у Софији Патријарху бугарском Неофиту.
Специјална церемонија уприличена је у Савјету министара, а присутни су били предсједник Бугарске Росен Плевнелијев, министри и званичници.
„Велика ми је част да отворим ову церемонију и, у име бугарске Владе, Бугарској православној цркви уручим потврду о власништву над Саборним храмом светог Александра Невског.
Сага око власништва цркве траје већ скоро 100 година“, истакао је премијер.
„Питање власништва над Храмом светог Александра Невског је, коначно, ријешено захваљујући упорним напорима привремене Владе и Бугарске цркве“, казао је он.
„Овим актом држава и Црква су пружиле руку једна другој и показале да се добронамјерним дијалогом и заједничким радом могу ријешити сви проблеми.
Надамо се да ће и други слиједити примјер који смо данас показали“, закључио је премијер.
Обраћајући се окупљенима, Патријарх Неофит је изразио наду да ће „након овог незаборавног дана, храм поново заблистати, заједничким трудом“.
„Прешли смо дуг пут да бисмо дошли до овог историјског тренутка, уручивања Цркви потврде о власништву над Храмом“, казао је Патријарх, додавши да је Храм светог Александра Невског симбол националног памћења и православне самосвијести бугарског народа.
„Уз помоћ државе, аутентични сјај Храма светог Александра Невског ће бити повраћен“, казао је, у свом обраћању, предсједник Росен Плевнелијев, истакавши да је ово дугоочекивани историјски догађај.
„Окончали смо неизвјесност око власништва и судбине Храма светог Александра Невског, која је трајала деценијама. Нажалост, све ове године оставиле су видљивог трага на једном од симбола главног града Бугарске.
Срећан сам и поносан да се ово историјско и добро дјело догодило у вријеме мандата кабинета који сам ја лично поставио. Нема бољег тренутка за овакав позитиван исход од године у којој се обиљежава 90-годишњица освећења Храма светог Александра Невског“, истакао је предсједник.

Фото: Wikimapia

Pin It on Pinterest

Share This