Select Page
На имању манастира Високи Дечани данас је освануло неколико графита УЧК, АКШ (Албанска национална армија) ИСИС, “The Caliphate is Coming” (Калифат долази) као и два натписа која подсећају на арапско писмо. Манастирско имање монаси свакодневно обрађују и напасају стоку на њему. Најближи графити се налазе на баштенској кућици, око 300 метара источно од дечанског храма. Пошто су приметили графите монаси су обавестили Косовску полицију и КФОР који су одмах покренули истрагу. Манастирско имање је само деллимично ограђено заштитним зидом зато што су ветерани УЧК (ОВК) пре четири године претили манастиру насиљем уколико настави градњу зида. Док је игуман манастира Високи Дечани у току увиђаја разговарао са локалним командантом КФОР-а пуковником Минелијем и шефом дечанске косовске полиције испред екстремистичих графита група младих Албанаца је са оближњег пута (на око 100 м удаљености) почела да скандира УЧК. Полиција је привела тројицу младића због провокативног понашања. Претпоставља се да су непозната лица графите исписали у току претходне ноћи ушавши на манастирско имање на месту где оно није ограђено.
У мају месецу ове године графити УЧК били су исписани на једној од манастирских капија и ово је први инцидент који се у међувремену догодио иако је КФОР појачао мере безбедности око манастира. Манастир Високи Дечани, један од четири објекта под заштитом УНЕСКО на Косову и Меотхији, једини је објекат СПЦ који је тренутно под заштитом КФОР-а. Претходних година манастир је 4 пута био оружано нападан, задњи пут 2007. када је на манастир испаљена зоља.Најновији инцидент у манастиру Високи Дечани догодио се неколико дана после инцидента пред капијом манастира Пећке Патријаршије где је један Албанац вехабија, кога је полиција идентификовала под именом Алегорик Мухамед Бећири (рођ. 1992 у Србици-Скендерају, настањен у Пећи), физички напао и повредио косовског полицајца са узвиком Алах-уегбер. Бећири је ухапшен и истрага је у току. Према сазнањима СПЦ Бећири је са групом вехабија неколико дана пре тога ушао у римокатоличку цркву у Пећи и запретио сестрама да ће бити заклане. Монаси манастира Високи Дечани су пре два месеца обавестили КФОР и полицију да су у близини манастира виђена 4 возила са вехабијама који су ишли у правцу планина, и потом се вратили. Тада није забележен никакав инцидент.
Пре шест месеци, 24. априла на капији манастира Високи Дечани су били исписани графити УЧК. До сада нису идентификовани починитељи овог инцидента http://www.eparhija-prizren.com/sr/saopstenja/grafiti-uck-ispisani-na-kapiji-manastira-visoki-decani
Поводом најновијег инцидента Епархија Рашко-призренска је данас издала следеће

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијска најоштрије осуђује исламистичке и албанске националистичке графите које су непозната лица исписала на имању манастира Високи Дечани. Ово је још једна у низу бројних досадашњих провокација усмерених против мансатира Високи Дечани и хришћанских православних светиња на Косову и Метохији.
Епископ Теодосије данас је упутио апел међународним представницима на Косову и Метохији, као и локалним институцијама, упозоривши да екстремизам националистичке и верске оријентације представља озбиљну претњу не само за српски народ и Цркву на Косову и Метохији, већ и за све грађане на овом простору. Наша Црква, рекао је Владика Теодосије, очекује да међународна заједница и косовске институције заштите мир и поредак, као и хришћанске светиње на Косову и Меотхији од провокација и потенцијалних терористичких напада.
Српска Православна Црква на простору Косова и Меотхије је годинама изложена актима насиља и провокацијама, које већ једном морају бити заустављене, нагласио је Владика Теодосије.

(Локације графита (црвене тачке), жута линија – манастирско имање)

Извор: Епоархија рашко-призренска и косовско-метохијска

[wpaudio url=“http://slovoljubve.com/sites/default/files/39/14/10/13.10.14.ig_.decanao.sava_janjicgrafitiza_sajt.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Слово љубве“]

Pin It on Pinterest

Share This