Izaberite stranicu

Саборни храм Христовог васкрсења у Подгорици је недавно прославио славу храма, као и годину дана од освештања. Бројни вјерници, који свакодневно долазе, похрлили су на Свету архијерејску литургију након које су се причестили. Како и доликује прослави, вјерници су присуствовали и избору кумова славе храма за наредну годину. Част је овог пута припала Драгом Вујачићу и Зорану Вукчевићу, који су је наслиједили од овогодишњег домаћина славе Дејана Шушкавчевића.
Обичај и начин избора кумова, односно домаћина славе храма, појаснио нам је отац Предраг Шћепановић. Основни задатак кума исти је као и када се слави слава код куће, каже отац Шћепановић, а то је да припреми славски колач, жито, вино, славску свијећу. То је оно без чега православна слава не може да постоји, наводи свештеник.
– Кум славе мора бити на првом мјесту православни хришћанин и то је један од најважнијих услова, као и то да је угледан парохијан. Такође, битно је, уколико је то могуће, због свих других обавеза, да чешће посјећује храм Божији – наводи свештеник Шћепановић.
Поред тога, када је овакав храм у питању, приређује се и славска трпеза због великог броја гостију и свештеника са стране. Ове године домаћин славе Дејан Шушкавчевић, власник ресторана „Ханови“, угостио је високе званице, владике, свештенике, као и госте са стране, нашу браћу Русе.
– За наредну годину су се јавила наша браћа, православни хришћани, Драги Вујачић и Зоран Вукчевић. Оба су породични људи, угледни парохијани, вјерници који се редовно причешћују и исповиједају. Треба рећи да се углавном гледа и да домаћин славе буде имућнија особа, како му организација славе не би била неки велики терет, дакле да човјек не би морао да се задужује и ремети свој живот – каже отац Предраг.
Стари је обичај, додаје свештеник, да четвртину славског колача овогодишњи кум преда куму који се добровољно јавио за предстојеће славље. То га обавезује да наредне године организује славу. За вјернике је најважније да сви узму мало славског колача, а потом осталога ако има и колико Бог даје, додаје свештеник. Обичај је и да се пољубе овогодишњи и кум који наредне године преузима славу. Тада један другоме пожеле добро здравље, као и то да буду добри домаћини, а прије свега људи.

– Обично буду два или три кума, односно домаћина славе. Уколико се јави више од три кума, међусобно се договоре, односно, да двојица или тројица буду ове године, а један се планира и оставља за наредну годину – каже отац Шћепановић.

А. Ћуковић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This