Izaberite stranicu

Споменик једном од најзначајнијих српских владара, испред Музеја Републике Српске открио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, а освештао га је патријарх српски Иринеј.
„Ово је још један догађај у Бањалуци који оснажује упорно оно што желимо свакоме да кажемо – да је наша тежња да развијамо слободну, демократску, што јачу и што самосталнију Републику Српску“, рекао је Додик обраћајући се великом броју грађана Бањалуке и угледних гостију.
Додик је нагласио да је сасвим легитимна тежња једног народа да направи државу.
„И наша тежња јесте да Република Српска буде што мање ентитет и што више држава. И то показујемо као своју искључиву способност кроз вријеме које је иза нас, а тек треба да докажемо у времену које долази“, истакао је Додик.
Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је Стефан Немања оставио трајан споменик у српској историји, те да су неке његове поруке упућене Србима и данас актуелне.
„Ријечи Стефана Немање упућене Србима су да чувају своју вјеру, језик, културу и историју. Те ријечи било би добро данас поновити и у Републици Српској и Србији и Србима широм свијета“, нагласио је српски патријарх.
Патријарх Иринеј рекао је да је таква поука и савјет Стефана Немање потребна и данас српском народу.
Његова светост паријарх Иринеј рекао је да је велика част што је данас откривен споменик Стефану Немањи у Бањалуци, први такав у српским државама Републици Српској и Србији.
Патријарх Иринеј је освештао споменик Стефану Немањи, уз саслужење владике бањалучког Јефрема и свештенства Бањалучке епархије.
Откривању споменика присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредсједник Српске Емил Влајки, министри у Влади Српске, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, дикректор Републичког секретријата за вјере Драган Давидовић, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, предсједник Фонда „Достојанство“ Мирослав Паровић и други угледни гости и грађани Бањалуке.
Споменик је дјело новосадског умјетника Љубомира Шћепановића, а поклон је новосадског фонда „Достојанство“, чији је оснивач Организација „Трећа Србија“. На овај начин обиљежава се 900 година од рођења Стефана Немање. Предсједник Додик у Палати Републике разговара са патријархом српским Иринејем, а сусрету присуствује и владика бањалучки Јефрем.

Извор: РТРС

Фото: Независне новине

Pin It on Pinterest

Share This