Select Page

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у Пребиловцима да ће институције Српске помоћи изградњу храма као знак сјећања на велико страдање Срба у овом мјесту, али и пружити подршку да се обнови живот у цијелој долини Неретве.
Додик је напоменуо да су Пребиловци страдалничко село и да чињеница да су се злочинци овдје обрачунавали и са мртвима, минирајући кости, говори о стравичном злочину који се овде догодио.
„Жао ми је што српско национално биће до сада није имало снаге да се раније овом мјесту да до значаја. Сада смо нашли снаге и захваљујући владици Григорију и добрим људима из Херцеговине и цијеле Републике Српске овај храм ћемо освештати до љета“, рекао је Додик након што је посјетио мјесто на којем се гради храм у Пребиловцима.
Додик је навео да су Међугорје и нека околна мјеста пред Други свјетски рат имала исти број становника као и Пребиловци, у којем је данас тек стотињак домаћинстава, што говори да је била намјера отјерати и истријебити Србе.
„Али, ево, има нас. И ово 15-оро дјеце говори да овдје има живота. Што се тиче мене и Републике Српске учинићемо све да се истина о Пребиловцима зна. Укључићемо се да у овом селу изградимо потребну инфаструктуру, да се људима обнове куће и да им се помогне“, рекао је Додик.
Предсједник Додик је подсјетио да је годинама на сцени игнорисање федералних власти које су представљале причу о страдању само једне стране, док је страдање Срба у долини Неретве почетком деведесетих година 20. вијека било потпуно заборављено.
„Зато је важно да овдје постојимо и обиљежавамо важне догађаје и датуме и градимо живот“, рекао је Додик и додао да се у том смислу показује да је Црква незамјењива институција, па њена улога треба да буде ојачана.
Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је да су они који не вјерују у немогуће проклети људи, а да је благословен свако ко вјерује да Бог може оно што људи не могу.
„Ова дјеца овдје, њих 15, показује да Бог вјерује у наше животе више него што ми сами вјерујемо. Ми само треба да учествујемо у тој Божијој доброти и онда ће све бити добро“, рекао је владика Григорије.
Он је захвалио предсједнику Републике Српске и свим добрим људима који помажу изградњу храма у Пребиловцима.
„Ако Бог да, овдје ћемо идуће године имати велики скуп јер ово мјесто, у коме се након Јасеновца и Доње Градине догодило једно од највећих страдања, то залужује“, истакао је владика Григорије.
Он је напоменуо да је, осим изградње цркве, важна и обнова села и пољопривреде која је овдје некад цвјетала.
„Важно нам је да се можемо ослонити и на Бањалуку и на Београд, али нам је јасно да ми овдје морамо засукати рукаве“, нагласио је владика Григорије.
Прослављени режисер Емир Кустурица, који је са предсједником Додиком посјетио Пребиловце, нагласио је да је ово једна тужна историја коју Срби пропуштају кроз прсте.
„Само се повремемо сјећамо онога што је темељ нашег националног бића, а то је страдање. Ова црква у себи везује и мјесто жртве нашег народа, али и оживљавање сјећања“, рекао је Кустурица.
Повратник у Пребиловце Миладин Екмечић у име мјештана захвалио је предсједнику Додику за све што чини за Пребиловце и народ.
„Драго нам је да нас нису заборавиле ни Црква ни институције Републике Српске. Црква, која се гради уз помоћ власти Српске, од велике је важности за Пребиловце“, рекао је Екмечић.
Он је додао да се надао да ће се живот вратити у Пребиловце али није могао вјеровати да ће то бити овако брзо и за његовог живота.
Храм у Пребиловцима гради се на мјесту спомен-костурнице у којој су биле положене кости више од 4.000 српских жртава из долине Неретве у Другом свјетском рату, која је минирана 1992.
У крипти цркве биће положене кости које су пронађене и сакупљене на овом локалитету по повратку Срба у ово мјесто.
Предсједник Додик, након Пребиловаца гдје га је дочекало стотињак мјештана овог повратничког села, посјетио је манастир Житомислић.

Извор: Независне новине

Pin It on Pinterest

Share This