Select Page

Културно наслеђе Ирака, чије је велике области заузела терористичка група Исламска држава, треба хитно заштитити, каже се у саопштењу УНЕСКО-а.
„Мора се дјеловати без одлагања. Ирачки културни споменици, као што је гробница пророка Јоне у Мосулу, Асирске палате, цркве и други споменици, се уништавају и пљачкају. Све је већа бојазан да ће опљачкане вриједности бити продате на међународном тржишту. Заштита овог наслеђа, чак и у сукобу, је императив“, наводи се у саопштењу, објављеном након састанка делегација Француске и Ирака.
Директор Багдадског Музеја, Хусеин Рашид, је потврдио да „једна од исламистичких екстремних група“ покушава да прода антиквитете у Европи и Азији.
„Тероризам се финансира на овај начин“, казао је он, додавши да се ради о 2000 година старим антиквитетима.
УНЕСКО је упутио захтјев Савјету безбједности УН да забрани све комерцијалне активности које се тичу ирачких и сиријских културних предмета.
Учесници УНЕСКО сусрета истичу да припадници Исламске државе, који ове реликвије сматрају идолима, тргују њима ради финансирања својих активности. Забиљежени су бројни случајеви уништавања објеката хришћанског, јеврејског и исламског културног и религиозног наслеђа.
Исламска држава је заузела велике територије Сирије и Ирака, у којима је прогласила Исламски калифат.

Са енглеског: А. Орландић

Pin It on Pinterest

Share This