Select Page

Представници јавности предлажу да се подигне нови споменик на поседу манастира Свете Катарине у Видноју, градићу око 5 километара јужно од Москве, где се током совјетске ере налазио политички тајни специјални режимски затвор (званично: „Суханово“).
Чланови градске организације жртава политичког прогона обратили су су Михаилу Федотову, председнику Председничког већа за грађанско друштво и људска права, да их подржи. „У августу је Веће проследило овај апел гувернеру Московске области Андреју Воробјеву са захтевом да га размотри, да пружи подршку, као и да га укључи у регионални програм за овековечења жртава политичког прогона“, каже се у поруци.
Тренутно крст и мермерна плоча са натписом о трагичним догађајима постављени су на територији манастира. Ту је и аматерски музеј манастирске историје, посвећен, између осталог, и периоду када је он био претворен у затвор. Међутим, како сматра ова јавна организација, „све ово не одражава величину трагедије и злочина почињених око овог оскврнављеног светог манастира.“
„Сухановка“ је био специјални режимски затвор у доба Стаљина који је постојао на манастирском поседу и био је намењен политичким затвореницима. Појединци који су имали високе политичке положаје, били су затворени у „Сухановки“: угледни партијски радници, високи војни чиновници, дипломати и странци. Али и обични студенти и чланови породица „непријатеља народа“ такође су били међу онима који су овде били затворени.

Извор: СПЦ/ОЦП

Pin It on Pinterest

Share This