Select Page

Координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, протојереј-ставрофор Велибор Џомић оцијенио је скандалозним састав радне групе за израду закона о слободи вјероиповијести, питавши „да ли је то што је неко стручњак за изборне процесе довољна препорука да на основу тих референци учествује у тиму који ће уређивати сложене односе између државе и цркава и вјерских заједница“.
Директор Фонда за обештећење Ђорђина Лакић, генерална директорка Директората за високо образовање Мубера Курпејовић, замјеник секретара Секретаријата за законодавство Славица Бајић, савјетник премијера Срђан Спаић и бивши директор Директората за односе с вјерским заједницама Иван Јововић чланови су радне групе која ће радити на изради закона о слободи вјероисповијести, саопштено је „Дану“ из Министарства за људска и мањинска права. Иако није јасно по којим су критеријумима изабрани чланови радне групе, с обзиром на то да се нико од њих, осим Јововића, није директно бавио вјерским заједницама и црквама у Црној Гори, трећину састава радне групе чине особе које су биле или јесу у главним одборима Демократске партије социјалиста и Социјалдемократске партије. Лакићева је недавно изабрана за члана Одбора за статут и прописе главног града. Она је била 20. носилац изборне листе Коалиције за европску Подгорицу Мило Ђукановић и стога јој је припало једно мјесто одборника у Скупштини Главног града. Њен колега из недавно формиране радне групе Срђан Спаић био је ангажован у изборним процесима. Он је, према доступним подацима, на локалим изборима у Никшићу. одржаним у марту 2013. године, био предсједник општинске изборне комисије. Спаић је члан Главног одбора ДПС-а. Курпејовићева је, поред функција које је обављала и обављау Министарству просвјете и науке, члан Главног одбора СДП-а.
Подгорички парох Велибор Џомић казао је да нико из цркве нема ништа лично против чланова из радне групе. Он је поручио да њене чланове није имао прилику да сретне кроз њихове стручне радове у признатим правним часописима из области односа државе са црквама и вјерским заједницама.
Џомић сматра да је такав приступ министарства, како каже, прије свега неодговоран према цркавама и вјерским заједницама и вјерницима којих је, како наводи, преко 90 одсто становништва Црне Горе. Он истиче да је такав потез израз неодговорности и према држави Црној Гори, њеној прошлости, садашњости и будућности, али и Влади „јер је, умјесто у сарадњу ради општег добра и напретка, гура у сукобе и размирице са црквама и вјерским заједницама“.
Састав радне групе који сте ми саопштили више је него скандалозан. У међувремену, један од чланова, конкретно Иван Јововић, недавно је из личних разлога поднио оставку на функцију директора Директората за односе са вјерским заједницама у Министарству за људска и мањинска права. А давно је Валтазар Богишић рекао ”што се грбо роди, вријеме не исправи”, Разумијем и поштујем што је неко стручњак за изборне процесе и немам ништа против ангажмана у изборним комисијама, али да ли је то довољна препорука да се на основу тих референци учествује у тим који ће уређивати сложене односе између државе и цркава и вјерских заједница? Не само што у радној групи нема представника оних којих ће се тицати тај закон, него нема ни представника министарства правде и културе и других ресора који су функционално везани за ту проблематику. Али, у министарству за то још нијесу чули. Нема ни независних експерата из области људских права. Истина, нема их много у Црној Гори, али нећу да им помињем имена како се не би стекао утисак да их фаворизујем, изјавио је за „Дан” Џомић.
Он је оцијенио да је „апсурдно вријеме у коме живимо“.
Гледао сам, на јавној расправи о Закону о забрани дискриминације, како усред старе зграде Владе представници министарства дрхте и правдају се пред минорним невладиним организацијама које чине по један или два јавно декларисана хомосексуалца, али зато демонстрирају силу и охолост пред стотинама хиљада вјерника грађана Црне Горе. Е, па кад је тако, нека им је са срећом, закључио је он. А.Т.
Биографије чланова радне групе
У биографији Курпејовићеве, која је правница по струци, стоји да је радни однос засновала 2006, године у Министарству просвјете и науке, а да је од 2010. године помоћница министра у том ресору. Срђан Спаић је савјетник премијера Мила Ђукановића за правна питања, док замјеник секретара Секретаријата за законодавство Славица Бајић ради и као руководилац Сектором за прописе из области политичког система. У њеној биографији пише да се бавила и адвокатуром, а обављала је и функцију замјеника заштитника људских права и слобода.
Доскорашњег генералног директора Директората за односе с вјерским заједницама Ивана Јововића, Влада Црне Горе је на сједници одржаној 19. септембра разријешила те функције, констатујући му прекид мандата на лични захтјев. Предсједник је огранка Матице црногорске у Бару.
Нумановић не поштује документа партије
Џомић је подсјетио министра за људска и мањинска права Суада Нумановића (који је иначе из редова ДПС-а), да је са Далиборком Пејовић (ДПС) био копредсједник округлог стола број шест на четвртој сједници Савјета за праћење и реализацију изборног програма ДПС-а, који је одржан 21. децембра 2013. године.
На том округлом столу под називом „Религија и вјерске заједнице у контексту идентитета Црне Горе“ усвојени су, између осталог, следећи закључци: „цјеловито сагледати друштвене околности у циљу добијања анализе постојећег стања у овој области, што је основ за израду квалитетног нормативног оквира којим ће се детерминисати вјерске слободе на индивидуалном и колективном нивоу“ и „уважавајући аутономност послова вјерских заједница, односно принцип одвојености вјерских заједница од државе, те да је неопходно афирмисати однос партнерства у областима од заједничког интереса, прије свега, у култури, образовању и хуманитарној дјелатности“. Јавно питам министра Нумановића, ко је и када цјеловито сагледао друштвене околности у циљу добијања анализе постојећег стања у овој области? Гдје је анализа? Зашто нема стратегије о односу државе са црквама и вјерским заједницама? Зар се на овакав начин остварује сарадња са црквама и вјерским заједницама? Зашто не поштује документа сопствене партије у чије име је министар? Нијесам стекао утисак да је министар Нумановић човјек који мрзи Бога, цркве и вјерске заједнице, али га овом приликом најдобронамјерније позивам да овој ствари приступи одговорно и на начин који се његује у државама чланицама Савјета Европе оцијенио је Џомић.

Ана Топаловић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This