Select Page

На дан Светог краља Владислава 07. октобра 2014. године обиљежена је слава СОЗ-а и црквеног хора „Свети краљ Владислав“ Дворови. Славска свечаност почела је светом литургијом којом је началствовао јереј Жарко Лазаревић парох новодворовски.

У послијеподневним часовима освештан је славски колач у присуству великог броја свештеника, вјерника и светосавске омладине. Чин освећења славског колача извршио је прото-ставрофор Саво Б. Јовић, главни секретар Светог архијерејског Синода СПЦ. Прото Саво је на духовној вечери која је уприличена у част Светог краља Владислава, одржао предавање на тему: Значај светосавља у животу Михajла Пупина и његов рад за добробит српства и човјечанства.
На самом почетку духовне вечери предсједник светосавске омладинске заједнице Владимир Јеврић срдачно је поздравио госте и захвалио се на подршци: „…Посебно се захваљујемо Његовом Преосвештенству Eпископу зворничко-тузланском Господину Хризостому што је дао свој Архијерејски благослов да данас можемо да поздравимо и угостимо главног секретара Светог Архијерејског Синода проту-ставрофора др Саву Јовића који ће одржати предавање. Његов несебичан рад и ревност према цркви увидио је и блаженопочивши патријарх Павле, те га  је изабрао за свог секретара. Хвала, оче Саво, што сте се одазвали нашем позиву, надамо се да ћете понијети одавде лијепе утиске у српску патријаршију и наш престони град.
Прије четири године основан је црквени Хор и Светосавска омладинска заједница са циљем да кроз духовне, образовне, културне, хуманитарне и спортске активности приближимо што већи број људи светосављу, нарочито дјеце.
Трудимо се да кроз наш рад тако и чинимо.
Кроз дјеловање мјешовитог и дјечијег хора настојимо да уведемо што већи број дјеце у цркву, да активно, пјевајући учествују у светој литургији и прослављају име Божије.
Више од десет година постоји школа шаха Велика рокада чији су чланови освојили на десетине пехара и медаља на простору Републике Српске и Босне и Херцеговине. Кроз спортске активности, пјесму и игру желимо да код младих људи развијемо дух заједништва и прије свега љубав једних према другима.
Поносни смо на нашу хуманитарну активност, прошле године изградили смо заједно са нашим свештеницима, и уз подршку вјерног народа, кућу у коју се уселила породица Морача. Постоје и други планови и акције које намјеравамо да предузмемо у будућности…
Потом је Хор и оркестар „Свети краљ Владислав“ извео неколико композиција под диригентском палицом професора Огњена Вујичића.
Уводничар у предавање проте Саве Б. Јовића био је јереј Јован Ивановић који је истакао:
„…Прослављајући крсну славу Светосавске омладинске заједнице и Хора светог краља Владислава трудимо се да у наш програм уведемо увијек нешто ново, нешто актуелно. Ово духовно вече посвећујемо светосавцу и научнику Михајлу Пупину.
Ове године обиљежава се 160 година од рођења Михајла Пупина, научника који је одгојен у духу светосавском, захваљујући коме је кроз свој живот ходио, постао је научник који је задужио не само наш род српски, већ и цијело човјечанство. Често је волио да каже наука је оснажила и ојачала моју вјеру, она ме је учинила бољим хришћанином…“.
Тема вечерашњег предавања гласи:
Значај светосавља у животу Михajла Пупина и његов рад за добробит српства и човјечанства. Између осталих дјела, прото Сво је писац књиге – Михајло Пупин Христов светосавац.
Потом је прочитана кратка биографија Проте Сава, како би се слушаоци боље упознали са гостом и предавачем.
На почетку свога предавања отац Саво захвалио се најприје проти-ставрофору Милану Ивановићу, домаћину духовног сабрања, нагласивши да је његов рад свестран, и да би било тешко набројати шта је све учинио како у овој, тако и у претходним парохијама.
Прота Саво је нагласио да му је велика част да може вечерас да говори о Михајлу Пупину, витезу науке, морала и духовности, јер се у овој години навршава 160 година од његовог рођења.
…”Михајло Пупин био је изузетан светосавац, човек који се све време свога живота дружио са Светим Савом, огледао се уњему, и све је мерио њиме. Још у крилу својих родитеља Константина и Олимпијаде он се сусрео са Светим Савом. Замислите како је то дивно име Олимпијада, и шта је могла, како каже Свети Владика Николај Велимировић, једна Олимпијада, већ да роди једног олимпијског победника, и то не у једној дисциплини, већ у неколико дисциплина. Чега год се прихватио у животу, све му је ишло од руке. Све што је у животу постигао, а постигао је много, он је говорио да је захвалан Богу и Светоме Сави коме га је привела његова мајка…
…каже Пупин наука и вера се допуњују, те се живот у свој својој ширини и дубини може упознати кроз њих. Наука не само да не смета човеку да буде верујући, већ га напротив чини способнији да схвати високи духовни значај вере. Наука нас доводи у све ближи однос са Богом, односно она нам потврђује учење о великој вредности и значају душе човекове и поткрепљује веровање у човекову бесмртност. Наука је оснажила моју веру, она ме је учинила бољим хришћанином…
…Михајло Пупин учинио је за српску православну цркву у Америци немерљиво. Захваљујући њему, наша црква је тамо добила свог првог епископа и захваљују њему Срби су и Америци прогледаи,, као што су овде прогледали захваљујући Светоме Сави. Ни на једну молбу за помоћ није се Михајло Пупин оглушио. Свима је помагао, којима је била потребна помоћ….један новинар му каже: зашто толика добра чини, а он му каже: Бог је љубав, што год имамо више љубави бићемо ближи Богу….
…оно што је веома битно Михајло Пупин, као велики свестран човек успео је нешто што ретко коме полази за руком, а то је да савлада гордост у себи. Гордост као мајку свих грехова…
За крај Хор и оркестар Свети краљ Владислав извели су још неколико композиција.
На послетку, отац Жарко Лазаревић захвалио се још једном госту и предавачу проти Сави, који је на крају свечаности подијелио три комплета својих књига за Црквену општину Дворови, ОШ „Дворови“ и свом вјерном читаоцу Живану Стевићу из Дворова.
За дивно предавање о Михајлу Пупину прота Саво је био награђен громогласним аплаузом, као и Хор Светог краља Владислава за одличан наступ.

Јереј Јован Ивановић

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Pin It on Pinterest

Share This