Select Page

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог Јована Богослова, са свештенством Свету литургију и парастос краљу мученику Александру Првом Карађорђевићу.
Одговарали су чланови црквених хорова „Свети Сава“ из Херцег Новог и „Рождество“ из Бијеле.
У литургијској проповиједи након читања Светог јеванђеља Владика је рекао да љубав Божја није нека философска прича, људска мисао или замисао.
„Та љубав се открила, јавила, подарила нама у личности Христовој, као што је записао свети јеванђелист да је Бог толико заволио овај свијет да је и Сина свог јединородног дао да сваки који у Њега вјерује не погине него да има живот вјечни“, рекао је Владика.
Он је рекао да се Божанска љубав јавила, пројавила на распећу на Голготи.
„Мјера Његове љубави је била мјера Његове жртве, а нема веће љубави од оне да неко положи живот свој за ближње своје. Тако је и Богочовјек Христос живот свој положио за свако људско биће и тиме открио мјеру својке Божанске љубави, а у исто вријеме тиме открио и мјеру наше људске љубави“, казао је Митрополит црногорско-приморски.
Након причешћа вјерних служен је парастос блаженопочившем краљу мученику, а онда је Митрополит Амфилохије у манастирској порти освештао барељеф краља Александра, који је на том мјесту стајао у вријеме Краљевине Југославије.
Митрополит Амфилохије је казао да су двије личности на изузетан начин обиљежиле двадести вијек и да ће те двије личности бити запамћене до краја свијета и вијека.
„Прва личност је цар Николај Други Страстотерпац који је за спас Србије и Црне Горе жртвовао своју царску круну и своју царевину и мученички пострадао од безбожника онога времена. Друга личност је управо краљ мученик Александар Први Карађорђевић, прва и најстрашнија жртва злочина који се у то вријеме разиграо широм Европе, злочина нацифашистичког, а послије њега и злочина бољшевичког“, казао је Господин Митрополит.
„У посланицама апостола Павла говори се о некоме ко задржава антихристовску силу да загосподари овим свијетом. Њих двојица – цар Николај Други Романов и краљ Александар Карађорђевић су били носиоци те силе: силе добра, силе врлине, силе чувања душе и образа, и слободе европских народа. И када је демонска, сатанска, безбожна сила њих уклонила, тада се разиграло коло братоубилаштва и коло безбожништва широм Европе“, рекао је Владика Амфилохије.
Владика је рекао да су тим колом Европа и свијет заливени крвљу милиона људи погинулих од безбожнога нацифашизма и исто тако безбожнога бољшевизма тада званога комунизмом.
Он је додао да је краљ Александар једини краљ који је рођен на Цетињу.
„И то знамење се не смије никада заборавити“, поручио је Митрополит црногорско-приморски којин је нагласио да ће краљ Александар остати уписан златним словима у историји Црне Горе и Србије, српскога народа као обновитељ цркве Светог Петра Цетињског на Ловћену.
Барељеф са ликом краља Александра је са зида савинске манастирске порте скинут четрдесетих година двадесетог вијека, по доласку комуниста на власт, а сачуван је захваљујући породици Новљанина Божидара Драга Влаовића.
У у херцегноској дворани „Парк“ вечерас ће бити одржана духовна академија поводом осамдесетогодишњице краљевог страдања.
Бесједиће историчар Предраг Вукић са Цетиња, а биће приказан и филм Перице Ђаковића о краљу Александру и његовом боравку у Херцег Новом пред његов полазак на кобни пут у Француску.
Краљ Александар Први Ујединитељ убијен је од стране нацифашиста на данашњи дан, 9. октобра 1934. године у Марсеју, приликом званичне државне посјете Француској.
Р.В.
[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/15653/09_10_2014_liturgija_i_parastos_savina.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

 

Pin It on Pinterest

Share This