Select Page

Прошла је тачно година од када је Храм Христовог Васкресања био центар православне васељене. Сабрала се у њему, као ријетко када у нашој историји, пуноћа Православне Цркве. Био је то знак истинског и правог васкрсења Црне Горе, јер су његовим умјетничким и градитељским подвигом васкрсле све оне светиње вјековима посијане у нашем народу.
Од тога дана 7. октобар је дан обновљења и славе нашег Храма по узору на онај Јерусалимски Храм Васкрсења, који је неколико пута обнављан а из којег су израсли сви остали храмови.
Већ на свој први рођендан Храм је показао сву славу и силу Васкрслога Христа. Света Архијерејска Литургија, преко 50 свештеника, ђакона, монаха, монахиња и вјерног народа од раних јутарњих сати испунили су наш најљепши и највећи Храм. Честица моштију равноапостолне мученице Текле, на чији дај је освештан Храм, као и мошти ранохришћанског мученика Теодора Стратилата од ове године благосиљаће овај град и све који буду посјетили наш Храм.
Осим духовног Храм је овог сунчаног и ведрог уторка био и културни центар Подгорице и Црне Горе. Хиљаде младих људи, породица са дјецом, као и оних мало старијих у колонама, све до дубоко у ноћ, стрпљиво су чекали у ред да се поклоне светим моштима. Било је дивно гледати са каквом побожношћу и љубављу улазе у храм и како кроз све њих васкрсава поново наша народна душа деценијама гладна и жедна Бога живога.
А на крају поклон свима њима, концерт Сергеја Ћетковића, нашег суграђанина, најпопуларнијег пјевача, човјека хуманисте који је и овога пута то потврдио. Концерт је почео благословом Високопреосвештеног Митрополита Амфилохија који је, надахнуто и уз аплаузе, пренио свештеник Предраг Шћепановић. Онда су се ређали Сергејеви хитови пјевајући их заједно са публиком која је испунила не само плато испред Храма већ и булевар који се налази испред њега.
Храм је те вечери био центар духовности, младости и љепоте!

Свештеник Никола Пејовић

Фото: facebook.com/hrampodgorica

Pin It on Pinterest

Share This