Select Page

Петрова црква у Бијелом Пољу датира из XII вијека и у њој је писано Мирослављево јеванђеље, најважнији споменик словенске писмености уврштен у Унескову листу „Памћење свијета“
На прес конференцији заказаној за петак 10. октобар, у 15 часова, у Бијелом Пољу биће обиљежен успјешан завршетак првог ИПА пројекта који имплементира Епархија будимљанско-никшићка Српске православне цркве. Поред Његовог преосвештенства, епископа будимљанско-никшићког господина Јоаникија, конференцији ће присуствовати и шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Митја Дробнич, амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Бингулац, предсједник Црквене општине Бијело Поље Ранко Дамјановић, представник општине Бијело Поље Александар Журић, из Министрарства спољних послова и европских интеграција Црне Горе Ивана Петричевић, генерални директор Директората за координацију са ЕУ и Горан Пребирачевић из Заједничког техничког секретаријата.
Конференција је посвећена завршници пројекта „Кроз културу и туризам за бољу сарадњу“, којег имплементира Епархија будимљанско-никшићка у оквиру програма Прекограничне сарадње Србија – Црна Гора, а кофинансира Европска унија, казао је Коста Дојић, пројектни координатор Канцеларије за сарадњу са страним донаторима Епархијског дома Епархије будимљанско-никшићке Српске православне цркве.
Овај ИПА пројекат односио се на реконструкцију Петрове цркве у Бијелом Пољу која датира из XII вијека и у којој је писано Мирослављево јеванђеље, најважнији споменик словенске писмености уврштен у Унескову листу „Памћење свијета“.
– Петрова црква је кичма писмености и православља на овим просторима, ова светиња памти вјекове и људе, а преживјела је многе голготе. Бог је дао да ЕУ обезбиједи средства како бисмо цркви вратили некадашњии сјај, па позивам све људе добре воље да дођу у цркву, виде и прате шта ми то радимо како бисмо јој вратили првобитни изглед, на добро свих грађана Црне Горе. Средства ће бити утрошена онако како је и планирано, а Петрова црква ће вратити стари сјај и бити мјесто за окупљање и дружење, мјесто љубави, онако како је и била од времена кнеза Мирослава до данашњих дана – каже старјешина Петрове цркве протојереј Дарко Пејић.
Он је подсјетио да је цркву Светог апостола Петра саградио хумски кнез Мирослав 1196. године и о зидању храма оставио натпис уклесан у камену плочу изнад улазних врата.
– Кнез Мирослав дао је да се за потребе храма испише јеванђеље, познато као Мирослављево јеванђеље. Средином 13. вијека Епископија хумска премјештена је из Стона у цркву светог Петра у Бијелом Пољу, а први епископ у њој био је Сава, други син краља Стефана Првовјенчаног (Предислав), који је касније постао архиепископ. Најпознатији хумски епископ који је столовао у средњем вијеку у овој цркви био је Данило Други, који је 1324. године постао поглавар Српске православне цркве и светац – подсјетио је протојереј Пејић, додајући да је Петрова црква 1611. године била сједиште Лимске епископије, познатије као Петровска.
– У вријеме сеобе Срба, 1691. године, црква је претворена у џамију и у том периоду знатно је оштећена – порушени су јужна кула звоника, јужни и сјеверни параклис, док је сјеверна кула назидана за око два метра. Као џамија постојала је до 1912. године, када су црногорски војници ослободили Бијело Поље од Турака и цркву освештао српски патријарх Димитрије 1923. године. На Петровдан 2010. године, Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије, у присуству неколико хиљада вјерника, 320 година од рушења Петрове цркве освештао је и поставио камен-темељац на остацима порушене куле – подсјећа Пејић, наглашавајући да од тада траје обнова Петрове цркве.
Пројекат обнове, који подразумијева обимне и комплексне радове, према нацртима свог оца, покојног проф. др Јована Нешковића, урадила је мр Марина Нешковић, у сарадњи са арг. Божидаром Журићем. Сагласност на пројекат дао је Завод за заштиту споменика културе на Цетињу. Висина новог звоника је 28 метара, а радови на обнови подразумијевају и скраћење сјеверне куле за око два и по до три метра, колико је кула надзидана приликом претварања цркве у џамију. Комплетна обнова Петрове цркве требало би да буде завршена до 2016. године.

Милован Нововић

Извор: Дан

Фото: Архива

Pin It on Pinterest

Share This