Izaberite stranicu
У Перејаслав-Хмељницком, на 85 километара од Кијева, извршен је покушај запоседања храма. Покушај није успео, али ће се сад о судбини храма одлучивати на гласању које је заказано за 11. октобар. Међу нападачима су били младићи са симболиком «Десничарског сектора».
Група непознатих људи у маскирним оделима и с палицама за бејзбол на чијем челу су били посланици градског савета Сиворко Н.Н., Левченко В.Г. и Салобај А.З., напала је 5. октобра храм Светих благоверних кнезова Бориса и Глеба, преноси сајт Бориспољске епархије. Они су исекли катанце на вратима и блокирали улаз у цркву.
Изгуравши старешину, протојереја Анатолија Михневича из порте, нападачи су скинули свештенику скуфију.
Старешина је о инциденту одмах обавестио милицију која је поставила чуваре на вратима храма. Такође, на лице места су одмах дошли намесник, клир намесништва и верници.
Нападачи који немају никакве везе са заједницом храма у међувремену су захтевали да се одстрани старешина и да се храм преда такозваном «кијевском патријархату».
Напад се одиграо у присуству представника овог такозваног патријархата, који су ћутке посматрали оно што се дешава.
Касније је у храм дошао градоначелник Костин Т.В. како би регулисао конфликтну ситуацију, преноси сајт епархије.
Он је изјавио да ће 11. октобра становници кварта Борисовка гласати о томе да ли ће храм бити предат «кијевском патријархату».
Наша напомена.
Перејаслав-Хмељницки је град обласног значаја у Кијевској области у Украјини са становништвом од око 31 хиљаде становника. Административни је центар Перејаслав-Хмељницког рејона у чији састав не улази. Један од најстаријих руских радова (стари назив је Перејаслављ или Перејаслављ-Руски), престоница Перејаславске кнежвине. Садашњи назив је добио у октобру 1943. године.

Са руског: Марина Тодић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This