Izaberite stranicu

У само по обиму маленој руској цркви на Тажмајдану у Београду, посвећеној Светој Тројици, која представља малени комад  велике Руске земље, прослављен је  велики светитељ Сергије Радонешки, којем се обраћамо за сваку помоћ, а посебно за помоћ када је Отаџбина у невољи.
Светом Литургијом је началствовао старешина храма, крстоносни прота Виталије, уз саслужење других свештеника.  Славски колач пререзао је прота Виталије са свештенослужитељима, а затим су се сви на коленима молили овом великом Божјем угоднику.
Честитајући данашњи празник и, посебно, славу свечарима, прота Виталије је у својој беседи подсетио на значај молитве Пресветој Богородици, нарочито Владимирској и Казанској, и наставио:   „…Сви преподобни оци, и надалеко по  чувењу свети Сергије и свети Серафим Саровски, имали су једну заједничку одлику, а то је да су у својим молитвама на првом месту посебну пажњу обраћали на  Отаџбину. Љубав према Отаџбини проистиче из пете Божје заповести. Нажалост, ова заповест је у наше време толико занемарена да скоро и не постоји. Није реч само о сагрешењима нашим на личном нивоу, него је реч и о великим сагрешењима која као колектив, као народ чинимо према Отаџбини, било да се ради о светој Русији, или о небеској Србији…“
Даље је отац Виталије указао на то да свети људи и Божји угодници, преподобни оци и преподобни Сергије Радонешки, кога прослављамо данас, треба да нам буду, на првом месту, пример како се негује љубав према Отаџбини.
„У наше дане на канонској територији Руске Православне Цркве  дешавају се ратна збивања, и не само ратна, него и зверска убиства цивилног становништва. Наша је света дужност да, као што је то радио преподобни Сергије  Радонешки, својом молитвом и својим хришћанским животом допринесемо да Господ  по милости својој ублажи та искушења кроз која пролази православни народ Руске Цркве.
Помолимо се да Господ Бог ублажи искушења и нашој браћи која живе на територији Косова и Метохије, да им улије снаге да остану тамо и својим животом на тим светим просторима потврде како су Косово и Метохија света српска земља…“, казао је још крстоносни прота Виталије.
Још је један одлика заједничка за преподобне оце – јављање Пресвете Богородице, онако како се јавила и преподобном Сергију Радонешком. Сачувана је икона са изображењем јављања Пресвете Богородице овом угоднику Божјем, који је Богомајку надасве поштовао, молио јој се и молио да му се јави. Угодник Божји, руски светитељ Сергије Радонешки, – чију 700-годишњицу од рођења прослављамо ове године  -,  стао је пред лице Божје и Богоматере и непрестано се молио за све нас православне хришћане, за руски и српски народ.
Сабрањем побожног народа из Београда и околине, уз појање хора чије појање је пробудило срца свих присутних верника који су  једним устима узносили хвале Господу, свечано је прослављен овај свеправославни угодник Божји.

Зорица Зец

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This