Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Епископ славонски Јован служили су данас са свештенством Свету службу Божију у манастиру Режевићи.
Одговарале су чланице Ансамбла староруског појања из Петрограда.
Свету литургију Епископи су служили поводом Међународне конференције „Богослужбено пространство: историја, архитектура, сликарство, књижевност, црквено појање“, која се у овом паштровском манстиру одржава у склопу прославе 200 година од оснивања манастирске цркве Свете Тројице.
У току Литургије Митрополит Амфилохије је у чин јерођакона рукоположио сабрата ове обитељи монаха Сергија (Алетића).
У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља господин Митрополит је поздравио учеснике научне конференције, рекавши да је манастирски храм Свете Тројице последњих вјекова сабирао душе жедне и гладне живога Бога.
„Данас настављамо овај научио скуп на празник преподобнога оца Сергија Радоњешкога, великога угодника Божијега, који је такође саградио Лавру Свете Тројице, Светотројички сабор, Лавру у којој се подвизавао у своје вријеме, Лавру која је постала сабирно сочиво свеукупне историје православнога рускога народа“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
Након Литургије учесници Конференција, која је почела јуче, наставила је са радом. У њеном раду учествују научни радници  из Црне Горе, Србије, Русије, Велике Британије и Њемачке.
Јучерашњи рад скупа био је посвећен манастиру Режевићима у историји, култури и духовном животу Црне Горе, а саопштења на ту тему имали су др Мирослав Лукетић из Будве,, игуман манастира Режевићи архимандрит Хризостом (Нешић) и др Радослав Распоповић из Подгорице.
У раду поподневне пленарне сједнице говорили су академик Бранислав Митровић из Београда, др Александар Чиликов са Цетиња, Иво Јовановић из Будве, Луција Ђурашковић из Будве и Олга Никанорова, такође из Будве.
Данас су саопштења имали Љубов Васиљевна Осинкина са Оксфорда (Велика Британија), Татјана Суботин – Голубовић из Београда, Жана Леонидовна Левишина из Петрограда, др Синиша Јелушић из Будве, Наталија Викторовна Заболотнаја из Нирнберга (Њемачка) и Весна Пено из Београда.
У поподневном дијелу конференције говориће Наталија Васиљевна Рамазанова из Петрограда, Ана Александровна Булакина из Петрограда, Зивар Махмудовна Гусејнова из Петрограда и Екатерина Смирнова, такође из Петрограда.
Учесници конференције сјутра ће посјетити Цетињски манастир, двор Краља Николе и Народни музеј на Цетињу.
Р.В.

 

Pin It on Pinterest

Share This