Select Page

Имао сам већ сусрет са тимом археолога који бораве у Колашину и они су нам сугерисали да водимо рачуна да приликом радова ништа не оштетимо, што смо, наравно и учинили. Надамо се да ће и они завршити свој дио посла дубљег ископавања – рекао је свештеник Радовић
У мјесту Баковићи, код Колашина, откривени су темељи старе цркве, за коју мјештани вјерују да је храм посвјећен Светој Петки, још из времена када је Колашин био под Турцима. Протереј Раде Радовић и више вјерника пронашли су часну трпезу, односно свети престо, давно урушеног и заборављеног храма.
Прва сазнања о локалитету некадашњег храма свештеник Радовић је добио од Миливоја Булатовића, прије око годину дана. Он му је казао да је у мјесту Плана, односно Баковићи, по предању постојала црква и довео га до старог црквишта зараслог у жбуње. Даље, како тврди, свештеник је обавијестио митрополита Амфилохија, који је и сам на дан Преображења Господњег, посјетио црквиште и дао благослов да се то мјесто очисти и среди. Такође, благослов је добијен и од власника имања Момира Радовог Јовановића.
– Када смо дошли на мјесто и почели да уређујемо увјерили смо се о чему се ради. На том мјесту некада је очигледно била црква. То потврђује и часна трпеза односно свети престо на који смо наишли. Такође, оно што потврђује да је то била православна црква је и полукружна олтарска апсида, као и положај цркве који је исток – запад. У међувремену сам дошао до сазнања да је некада овдје био храм посвећен Светој Мати Параскеви – Светој Петки. Такође, на наколико метара од овог мјеста, је извор који је сада зарастао у жбуње, а некада давно народ је тај извор звао „светом водом“ – испричао је протојереј Радовић.
Он је додао да иако је црква вјековима била разрушена и остаци зарасли у траву, ипак је Бог одредио да буде пронађена.
– Сада је на нама, да уз помоћ Божију и добру вољу људи, обновимо ову светињу на њеним провобитним темељима. Надам се пошто је добијен благослов митрополита и власника имања да нико неће покушати да заустави обнову цркве на истом мјесту, како би она засијала у истом сјају као некада давно – каже свештеник.
Свештеник Радовић каже да о постојању храма у Баковићима сведочи једно писмо његовог покојног оца Ћира Радовића.
– У том писму, написано је да по казивању војводе Шола Радовића, који је био унук војводе Мине Радовића, ова црква је срушена од руке Турака када су дошли и заузели Колашин и ове крајеве. Даље водећи се према казивању, војвода Мина је имао тетку која се звала Анђелија и која се удала се за војводу Шарца, који је дошао из Херцеговине из мјеста Плане и населио се у овим крајевима. Када су Турци освојили ове наше крајеве они су разорили војводу Шарца и његове синове, срушили цркву, ову чије смо темеље сада пронашли, а Анђелију су заробили, затим потурчили и удали је за стрица Осман аге Мекића. Све што је било православно они су тада уништили – испричао је предање протојереј Радовић.
Истиче да је пронађен храм мали, да још постоји пуно камена од старе цркве те да неће бити велики проблем да се црква обнови од старог материјала. Најлогичније би било, истиче свештеник, да се озида поново од постојећег камена.
Током викенда је само површински очишћено црквиште па постоји велика могућност да у дубини има још каменог остатка. Уколико се обнови била би то трећа црква у Липову, односно Баковићи би добили свој Божји храм.
– Претпостављам да треба испоштовати предање и уз Божију помоћ кад се овај храм обнови биће посвећен светој Петки као што је био прије много вјекова. То је моје размишљање и жеља као и мјештана, а све даље зависи од Миторполије црногорско-приморске. Имао сам већ сусрет са тимом археолога који бораве у Колашину и они су нам сугерисали да водимо рачуна да приликом радова ништа не оштетимо, што смо, наравно и учинили. Надамо се и да ће они завршити свој дио посла дубљег ископавања у неко догледно вријеме, јер очекујем да се неће правити проблеми око обнове овог храма – рекао је свештеник.
Он је додао да је у плану уређење извора свете воде.
Најсветији дио храма
– Ријеч је о једнобродном храму чије су домензије темеља осам са пет и по метара. Зидови су дебљине осамдесет центиметара. Ово није велики храм, али ми је изузетно драго што смо открили најсветији њен дио – часну трпезу, рекао је протојереј Радовић.
Спремни да је обнове
Чланови Црквеног одбора храма Светог Димитрија у Колашину помогли су у рашчишћавању остатака цркве, заједно са протојерејем Радовићем. Између осталих помогли су: Слободан Кујовић, Веселин Миладиновић, Илија Драговић, Зоран Милошевић, Благоје Шћепановић, Новица Драгојевић, Милисав Мрдак, Дражен Тодоровић, Велимир Тодоровић, Милета Јелић, Игор Ракочевић…
– Некада смо имали и имаћемо цркву у Баковићима и сада ми није жао и да умрем, кад смо њене темеље пронашли. Још само да је и обновимо – рекао је седамдесетједногодишњи Слободан Кујовић, из Баковића.

Јелена Шћепановић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This