Izaberite stranicu

На дан Светог свештеномученика Фоке и Светог пророка Јоне, Његово Преосвештенство Eпископ врањски Господин Пахомије служио je Свету Архијерејску Литургију у малом и живописном селу Жужељица, које броји око 40-ак православних домаћинстава. Епископу су у храму Преполовљења Празника Педесетнице саслуживали архијерејски заменик протојереј-ставрофор Перица Митић и пензионисани парох левосојски протојереј-ставрофор Стојко Јањић.
На Светој Литургији су одговарали свештеници архијерејског намесништва Прешевског и верни народ који је испунио свети храм,а оно што веома радује је и велики број деце који је учествовао на Литургији. Интерсантно је да у овом малом селу има велики број деце и да, за разлику од већине насељених места Епархије врањске, ово место има позитиван природни прираштај. Велики број брачних парова има троје и више деце.
Поучавајући верни народ, Епископ је истакао зачај црквене заједнице и поручио да и ми, данашњи верници, попут наших предака треба да чувамо своју веру и храм. „Наши преци су овај свети храм подигли у тешко време турског ропства, а наша је обавеза да оно што су нам они предали сачувамо за следеће генерације“, нагласио је Епископ.
Након Свете Литургије, у просторијама новосаграђене црквене сале приређено је послужење. Потом је Епископ посетио домове чланова Црквеног одбора: г. Ратка Трајковића и г. Живојина Вељановића.Током пријатног разговора, Епископ је искористио прилику да још једном поучи вернике и да предложи планове за напредовање ове невелике али веома значајне црквене заједнице.
Епископ Пахомије посетио је и породицу г. Свете Младеновића, који има троје деце, и уручио им поклон. Изражавајући жељу да се Служба Божија што чешће служи у овом светом храму, верници су на крају сусрета позвали свог Епископа да им поново дође.

Јереј Мићо Зеленовић

Извор: Епархија врањска


 

Pin It on Pinterest

Share This