Select Page

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светог пророка Јоне, у недјељу 5.октобра 2014, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.
Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке.
Бројним вјерницима, сабраним у светој служби Божјој, бесједио је Преосвећени Епископ Јоаникије, осврнувши се на данашњу причу из Светог Јеванђеља о жени из незнабожачког племена хананејског, која моли Господа да је помилује због болести њене кћерке.
Спаситељ јој ништа не одговара, а затим и одбија њену молбу ријечима: „Није добро узети хљеб од дјеце да би се бацио псима“. Ипак, жена се не увриједи због овог упоређивања са животињама, него, охрабрена због тога што Он уопште разговара са њом, рече: „Да, Господе, али и пси једу од мрва што падају са трпезе господара њихових“. Господ, Који је све до тог тренутка одбијао да награди ову просту и несрећну жену, ма и најмањим даром, услишује њену молитву.
„Данашња прича о жени Хананејки, о њеној вјери остала je да се прича и допуњава кроз сва времена и да се поучавамо из њеног примјера, из примјера једне просте, тужне и несрећне жене која је имала ћерку, коју су мучили зли духови. То што Господ није одговарао на њене вапаје није значило да Он одбацује молитву. Она и даље виче, запомаже, апостоли опомињу Господа да је утјеши, али, Он јој се обраћа ријечима које изгледају веома сурове да би из ње извукао оно што је највредније – њену вјеру дубоку и њено смирење“.
„Када је Господ добио оно што је, заправо, од ње тражио, када се показала сва сила њене вјере, љепота њене душе и велико смирење, онда је похвалио, а похвалио је као што није похвалио ни многе од Својих ученика, а камоли од оних књижевника и фарисеја, учених глава, који су били учитељи вјере: О жено, велика је вјера твоја. Нека ти буде како хоћеш“.
Чиме је велика вјера ове просте жене, која потиче из незнабожачког племена, запитао се Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, у својој бесједи. Да ли по знању о вјери, по познавању Светог писма, по учености, прочитаним књигама? По томе, свакако, није.
„То је била једна проста жена која је повјеровала да јој Господ Исус Христос може помоћи, интуитивно је осјетила, духом је осјетила да је Он Спаситељ свијета. Зато је била тако упорна, а многи од оних који су у каквој жалости, нарочито кад тугују за својим најближима траже, вапију и вјерују да ће им Бог и светитељи Његови помоћи и то бива. Чиме је њена вјера била изузетна? Њена вјера је имала и дубину и молитву и усрдност и топлину, али то све не би било за похвалу, јер и други то имају. Њена вјера је похваљена због тога што је са вјером било спојено дубоко смирење, најдубље, највеће смирење које се граничи са жртвом, са приношењем себе за живот ближњих, као што је она приносила свој живот, проливала крв, мучећи се око своје кћери“.
„Господ услишује њену молитву због велике њене љубави, усрдности, понижења, а највише због њеног дубоког смирења. То је права вјера, вјера која има све квалитете и, надасве онај врхунски квалитет, а то је смирење, које се тешко достиже. Ни ми који причамо о томе нијесмо га достигли ни издалека, него предосјећамо шта то значи, поучавамо се у томе. Од жене Хананејке, па до дана данашњег, свједочи се да је права вјера она вјера која је спојена са смирењем и од тог смирења добија силу. Она и самог Господа Бога преклања и Његову милост призива. Таква је наша вјера, коју хвали Господ Исус Христос и коју од нас тражи и, сигурно, да таква вјера никада неће бити посрамљена, као што Господ кроз овај оштри дијалог није посрамио, него уздигао ову жену и показао је као примјер свима нама“, поручио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This