Izaberite stranicu

Плодна и благородна Метохија, саткана од лепих пејзажа и честитих домаћина. Вазда страдална па ипак неугасиве искре спасоносне. Семе је верно овде дубоке корене пустило… Српска царска Лавра Високи Дечани величанствена у својој лепоти, за дивоте сликарске и неимарске. За боготражитељско срце, источник снажне вере у Васкрслог Христа. Вере, о каквој житија ранохришћанских страдалника приповедају. Пити са тог источника редак је благослов и обавеза. Да остане какав траг, да заборав не покрије мудре и храбре Христове солдате у годинама богоборачких идеологија, кад не буде више оних који о њима знају говорити.

На Видовдан давне 1967. године, маленог дванаестогодишњака Миломира Богићевића, након чудесног сновиђења, мати је довела у Дечане. Светињом тада управљаше чувени духовник игуман Макарије, крај кога дечак прави прве кораке у духовном животу. Нижу се године послушања, школовања и духовног узрастања. И тако пуних 24… Данас архимандрит Алексеј (Богићевић) управља манастиром Свети Лука у Бошњанима где је, како каже, пронашао замену за Дечане. Са завичајком му Дечанком Радмилом Мишев, главном и одговорном уредницом Дечјег часописа „Светосавско звонце“, архимандрит Алексеј написао је „Дечанске и друге приче“,са жељом да „опише старо и додирне ново монаштво“. Сам он је спој тих двају времена. У књизи су и чуда Светог Краља Стефана Дечанског. Највеће међу њима, вели о. Алексеј јесте то да светиња и данас постоји, упркос свему што се на њу обрушавало.

Чувајући од заборава о. Макарија, баћушку Теодосија, о. Јустина и друге чуваре трона Светог Краља Стефана, чувамо и себе на Косову и Метохији. Ма каква да је тамошња реалност, имаћемо своју свету земљу ако памтимо прошлост. Попут Јевреја и њиховог двомиленијумског завета „видимо се у Јерусалиму“, поручила је на ваљевској промоцији коауторка књиге Радмила Мишев.

– Морамо имати чврсту веру Царице Милице, највеће добротворке Дечана после Светог Стефана и Цара Душана. Она је од оружја косовских јунака дала да се искују полијелеј и две огромне свеће, које и данас стоје, са заветом да их упали осветник Косова. Знала је да се то неће скоро догодити. Године 1924. упалио их је краљ Александар… Тамо буја живот па наиђу зла времена. Зли људи побију и раселе честите метохијске домаћине. Кад тешки дани прођу, народ се враћа. Књига „Дечанске и друге приче“ својеврсна је хроника догађаја до 1999. године. Ту се завршава наша, али не и прича Царске Лавре у којој се све ружно заборавља и нестаје – рекла је Радмила Мишев.

У метохијским селима жива је традиција усменог казивања, захваљујући којој су настале топле кратке приче о идиличном сеоском животу, сиромашном и честитом. Приче о људима чије су очи цео свет виделе у плодним ораницама, а крај назирале на венцима Проклетија. О вишесатним чекањима аутобуса и преношењу порука рођацима преко станичних намерника…

Високе Дечане нарочито је волео краљ Александар Карађорђевић. У близини светиње подигао је школу, у којој су учила и српска и шиптарска деца. Дао је да се у близини засади воћњак, о ком су ђаци бринули.Тога данас, вољом безумника, више нема. Да се затру трагови српског постојања…

Иако никад нису рушени, Дечани су страдали више пута кроз историју. Након Другог светског рата, одузет им је Призренски конак и претворен у „одмаралиште“. Године 1948. паљен је Краљев конак. Захваљујући беспоштедној жртви оца Пантелејмона, спасене су вредне иконе и намештај, које и данас можемо видети. На леђима их је преносио, никоме није јасно како јер су преко стотину килограма биле тешке, сећа се о. Алексеј. Данашње дечанско братство успело је да уз помоћ Норвежана подигне Призренски конак.

Архимандрит Алексеј поделио је са верним народом Ваљева сећања на неке од дечанских стараца, која обилују врсним хумором упркос тешкоћама са којима су се свакодневно суочавали, што је наишло на одушевљење посетилаца.

Гост наредног саборовања у циклусу „Православље и млади“, у другој половини октобра, биће драмски писац Душан Ковачевић, најавио је духовник Светосавске омладинске заједнице свештеник Дејан Трипковић.

J. J.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This