Izaberite stranicu

Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије служио је данас, на празник Зачеће Светог Јована Крститеља са свештенством Свету службу Божију у острошком скиту Јован до код Никшића.
Зачеће Светог Јована Крститеља је крсна слава Пјешиваца, па се овај празник у народу ових крајева зове и Свети Јован Пјешивачки.
У литургијској проповиједи након Светог причешћа Владика Јоаникије је рекао да је сав живот Светог Јована благовијест, од његовог зачећа до рођења, до живота у пустињи и проповиједи, до крштавања народа и припремања пута Господњега, а нарочито до славног и спасоносног догађаја када је срео Господа на ријеци Јордану и крстио га, и све остало што се са њим догодило, и његова мученичка смрт.
“Све се то претворило у благовијест и пјесму Господу Богу, спаситељу свијета, у славу Христа Господа. А његово зачеће и његово рођење били су преднајава Христовога зачећа и Христовога рођења”, казао је Владика.
Владика је казао да је проповијед Светог Јована била почетак јеванђелске проповиједи.
“Он је, заправо, проповиједао име Божје, али почевши са покајањем. Покајте се, јер се приближи царство Божје. Са истим тим ријечима и Господ Исус Христос је почео своју проповијед. И види се да је то, заправо, једна те иста проповијед. Живот Светог Јована Крститеља ушао је у Христову земаљску биографију”, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.
Потом су благосиљани славски колачи данашњих свечара. Владика је са протојерејем-ставрофором Радомиром Никчевићем, који такође данас слави своју крсну славу, преломио славски колач.
Отац Радомир је заблагодарио Владици Јоаникију, свештенству и вјерном народу на присуству овом славском сабрању.
На крају Све службе Владика Јоаникије је на манастирском гробљу са свештенством служио помен ктитору овога скита блаженопочившем игуману острошком архимандриту Лазару Аџићу, Радовану и Стоји Никчевићима и монасима чији земни остаци овдје почивају.
Данашње празнично саборовање завршено је славском трпезом хришћанске љубави у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу.
Р.В.
[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/15640/06.10.2014.%20Vl.Joanikije%20Jovan%20do_%2006.10.2014.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This