Select Page

Испитне обавезе ученикâ Школе црквеног појања свети Јован Дамаскин за школску 2013/2014. годину започеле су 2. октобра 2014. полагањем испита из предметâ Основе литургике, химнологије и типика за ученике треће године, и Историје црквене музике за ученике завршне, пете године. Свих 12 кандидата успешно су положили испите.

Дана 3. октобра 2014. године Црквену општину новосадску и Школу црквеног појања свети Јован Дамаскин посетили су господа: др Георгије Константину, доцент и предавач на одсеку музичких студија Јонског универзитета на острву Kрф и шеф одељења последипломских студија источноромејске црквене музике при Свештеној Митрополији никејској (Атина) и гостујући професор на предмету Црквено појање у оквиру последипломских студија на музичким академијама у Пловдиву (Бугарска) и у Јашију (Румунија), и Константин Ангелидис, учитељ црквене музике у Школи црквене музике Атинске Архиепископије при храму Живоносног Источника у Атини, оснивач и уметнички директор Истраживачког центра за проучавање појачке уметности (Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης) у Атини и оснивач и хороначалник хора Тропос. Разлог њихове посете било је лично присуство у својству чланова Комисије на годишњем испиту из предмета Црквено појање 1-4. Услов за излазак на испит стекао је 31 ученик, од првог до четвртог разреда. Поред професора др Георгија Константинуа (Председник испитне Комисије) и Константина Ангелидиса, испиту је присуствовао још и преподобни јерођакон Јеротеј Ковиљац, члан-ментор. Кандидати су овим испитом успешно завршили претходну школску годину и стекли услов за упис на вишу годину школовања.

Следећег дана, 4. октобра, у Саборном храму Светог великомученика Георгија, у наставку јутрења служена је божанствена Литургија којом је предстојао високопречасни протопрезвитер Стојан Билић, старешина храма. За певницом су појали професор др Георгије Константину и Константин Ангелидис, као и ученици Школе црквеног појања свети Јован Дамаскин са својим учитељем јерођаконом Јеротејем Ковиљцем.

Истога дана, у свечаној дворани Српске православне велике гимназије (Јован Јовановић Змај) у 12 часова, одржана је одбрана Дипломског испита прве генерације ученикâ завршне, пете године Школе црквеног појања свети Јован Дамаскин. Кандидати су полагали практични и теоријски део испита пред шесточланом Комисијом: поред професора др Георгија Константинуа (председник испитне Комисије) и Константина Ангелидиса, присутни су били и др Гордана Благојевић, виши научни сарадник Етнографског института САНУ-а и професор црквене музике, господин Никола Попмихајлов, учитељ црквене музике, оснивач и хороначалник Српског византијског хора Мојсије Петровић и предавач у Псалтопојачкој школи Мојсије Петровић у Београду, те преподобни јерођакон Јеротеј, сабрат свештеног Манастира Светих Архангела у Ковиљу као ментор кандидатâ, као и пречасни презвитер Жељко Латиновић, старешина Успенског храма (Председник Испитног одбора). Седам кандидата је стекло услов и пријавило излазак на Дипломски испит. Одбраном Дипломског испита кандидати су стекли стручни назив учитељ црквене музике. Дипломски испит са највишим оценама положили су следећи кандидати: Иван Васиљевић, катихета из Новог Сада, Владимир Антић, асистент на катедри за Литургику Православног богословског факултета Универзитета у Београду, Петар Козакијевић, дипломирани теолог из Београда, Петар Павлица, дипломирани туризмолог и службеник при Светосавском храму у Новом Саду, преподобна монахиња Дионисија (Ђикановић), протопсалтрија Царске лавре манастира Жиче, Југослав Матић, дипломирани педагог и службеник Беседе – издавачке установе Епархије бачке, и Јелена Чиплић, економиста за туризам и појац у Светониколајевском храму у Новом Саду.

После одбране Дипломског испита, кандидатима као и свима присутнима у дворани обратили су се чланови Комисије, честитавши и пожелевши дипломцима свако добро од Господа и успешно напредовање у појачкој уметности. Свечана додела диплома одржаће се на Славу Школе, 4/17. децембра ове године.

Извор: Епархија бачка/Школа црквеног појања свети Јован Дамаскин

Pin It on Pinterest

Share This