Select Page

Прије десетак дана лопови су провалили заштитну ограду, а потом и импровизовани магацински простор у храму одакле су однијели дио грађевинског материјала
Храм Светог Симеона Мироточивог који се гради у центру Берана након десетак дана поново се прексиноћ нашао на мети крадљиваца који не бирају средстава да се домогну различитих материјала од гвожђа, бакра, бронзе или алуминијума. У ноћи између петка и суботе засад непозната лица однијела су са куполе храма тридесетак метара квадратних бакарног крова, као и дио другог грађевинског материјала. Из Црквене општине Беране подсјећају да је Свети Симеон Мироточиви познат као велики задужбинар и ктитор величанствених храмова који на упечатљив начин свједоче о историји, традицији и култури српског народа. Истичу да је, ношен таквим сазнањем, вјерни народ Васојевића и Лимске долине, уз благослов митрополита црногорско-приморског Амфилохија, започео 2000. године у центру Берана градњу храма у славу Светог Симеона Мироточивог, родоначелника владарске династије Немањића и творца моћне српске државе у средњем вијеку и да је крајње недопустиво да се неко поново дрзнуо да краде материјал који се користи за покривање ове велелепне светиње.
– У градњу храма у протеклих 13 година уложено је преко милион еура, прикупљених од бројних појединаца приватних предузетника, предузећа и установа. Досад је одрађен велики број значајних послова на подизању ове велелепне православне светиње и планирано је да се до 2019. године заврши његова изградња. Да би се таква замисао реализовала потребно је прикупити још доста неопходних средстава. У том правцу водимо бројне активности у нади да ће вјерни народ, уз помоћ Бога, дати пуни допринос да ова светиња засија у пуном сјају на понос цијелог народа и града Беране. Но, нажалост, поновна похара храма је показала да у нашем граду има и оних људи којима ништа није свето. Питамо се како је неком могао да се опет усуди да, крадући грађевински материјал, скрнави ову светињу. Но, ипак, надамо се да се нешто слично више неће дешавати – нагласили су из Црквене општине Беране.
Прије десетак дана лопови су провалили заштитну ограду, а потом и импровизовани магацински простор одакле су однијели дио грађевинског материјала. Тада су однесене мање количине бакараних табли и пратећих дјелова који се користе за постављање кровног покривача на храму. Овог пута лопови су са куполе храма скинули бакарни покривач.
Димензије храма, који ће бити највећа богомоља Епархије будимљанско-никшићке у Беранама износе 27 са 37 метара. Аутор пројекта је архитекта проф. др Љубиша Фолић. У планиским документима је наглашено да црква има облик грчког слободног крста. Истакнуто је да је изнад централног дијела, на висини од око 21 метра, купола, а на источној страни олтарски простор који се састоји од травеја и олтарске апсиде, завршене куполом и двије бочне апсиде. Са сјеверне и јужне стране су бочне конхе, а са запада посебно наглашени улазни портал и звоници, висине око 13 метара. Наглашено је да ће при улазу сјеверно и јужно бити урађени параклиси посвећени Светом Стефану Првовјенчаном и Светом Сави, синовима Светог Симеона Мироточивог. Ово црквено задање имаће око 500 метара квадратних корисне површине у приземљу и галерију од око 118 метара квадратних.

Д. Ј.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This