Select Page

Директори основних и средњих школа на подручју Епархије ваљевске умногоме су задовољни квалитетом верске наставе и сарадњом са вероучитељима, резиме је недавног састанка ваљевског архијереја са челницима овдашњих образовних установа. Наравно, досадашњи добри резултати обавезују. Јер, од оног што најмлађи нараштаји понесу са часова веронауке зависи њихов сусрет са Господом Христом рекао је Епископ ваљевски Г. Милутин епархијским вероучитељима на данашњем састанку у парохијском дому Храма Светог Георгија у Новом насељу.

– Молим вас да будете прави учитељи вере јер знање које им преносите није само наука, која се учи на часу. Ви сте рука која децу приводи Христу. Ваш ум, срце и језик морају бити чисти и пуни љубави како бисте их извели на прави пут. Часови су светиња. Будите им максимално посвећени и својим лепим приступом и понашањем сведочите хришћанске врлине – поручио је Владика Милутин. Приликом састанка у Бранковини, представница Министарства просвете Србије и чланица Комисије за верску наставу Снежана Павловић упозорила је да од школске 2015/16. године неће бити могуће радити у школи без дипломе мастер студија према Болоњској декларацији, односно дипломе основних студија по програму пре њеног усвајања. Имајући у виду да значајан проценат постојећих вероучитеља ради без ових квалификација, начелник за веронауку у Епархији ваљевској протојереј Милан Ристивојчевић апеловао је на њих да их што пре стекну и сачувају своја радна места.

– Владика је до сада више пута упућивао молбе, али одлуке ресорног министарства су коначне и ту вам ништа не може помоћи. Држава је у лошој економској ситуацији и то стање се преноси и на просвету. Примера ради, напоменули су ми да неће толерисати рад вероучитеља са 45 одсто часова у једној школи. Наравно, ситуација на терену је сасвим другачија, него на папиру – ти вероучитељи допуњују фонд у другим школама. Такође, има и оних који раде са преко 100 одсто фонда, а за то не примају никакву надокнаду. Надам се да ће се у предстојећој школској години створити услови за рад вероучитеља на неодређено време. Али, за то је неопходно да довршите студије. Дипломе Богословског института више се неће признавати. У недостатку кадрова са мастер диломама, моћи ће да раде само они који имају дипломе основних студија општег и практичног смера Богословског факултета по Болоњској декларацији – истакао је прота Милан Ристивојчевић.

Такође, јако је важно да вероучитељи буду лепо прихваћени у својим колективима. С тим у вези, Владика Милутин пренео је похвале директора Ваљевске гимназије др Војислава Андрића упућене гимназијском вероучитељу ђакону Невену Лукићу.

Од повратка веронауке у наставу, Епархија ваљевска бележи одличан одзив ученика, који сваке године расте. Тако, у ОШ „Милован Глишић“, школске 2014/15., имамо 150 одсто часова, захваљујући ангажовању вероучитеља Далибора Чкојића и Бранка Алексића. Вишегодишњи креативни рад вероучитељица у Првој основној школи Сандре Јовановић и Лијане Крунић резултирао је сјајним 200 одсто часова у текућој школској години. Вредни пажње су и часови у порти Покровске цркве, које редовно држи протођакон Слободан Алексић, вероучитељ у Економској школи Ваљево. У ОШ „Јефимија“ у Обреновцу, вероучитељица Биљана Живојиновић ове године има 160 одсто часова. Деца радо похађају веонауку, али храм је од школе прилично удаљен те нису у могућности да одлазе на богослужења у мери у којој би желели. Стога, предложила је Биљана Живојиновић, било би добро да се у близини школе подигне нека мања капела, да малишани уживо осете оно о чему слушају на часовима. Вероучитељ у ОШ „Рајко Михаиловић“ у Бањанима, Марко Рафаиловић са својим ученицима постигао је изванредан успех на недавно завршеном ликовном конкурсу „Воз жеља“, чију организацију потписују часопис „Светосавско звонце“ и Српско одељење међународног фонда јединства православних народа, а под покровитељством Руске железнице. У конкуренцији ученика стотину школа из Србије и Републике Српске, бањански основци освојили су Другу награду. Додела награда уприличена је у републичком Министарству културе, а пажњу манифестацији посветиле су водеће телевизијске куће у земљи.

У Пољопривредној школи Ваљево верску наставу похађа велики број ученика. Неретко се дешава да ђаци који су се изјаснили за грађанско васпитање долазе на часове вероучитеља Саве Јаковљевића.

– Крајњи циљ оба предмета требало би да буде стварање узорних људи. Наша одговорност је велика и требало би стално да се припремамо за часове, као и да радимо на свом образовању како би што квалитетније образовали нашу децу – каже Сава Јаковљевић.

Вероучитељима чија су домаћинства страдала у мајским поплавама Епархија ваљевска пружиће помоћ. Потребно је само да поднесу молбу начелнику за веронауку проти Милану Ристивојчевићу, коју ће он проследити Епархијском управном одбору.

На састанку је размотрено и актуелно питање штрајка просветних радника, односно како да се вероучитељи одреде према њему. С обзиром на то да су вероучитељи службеници Цркве, а штрајк није начин живљења и делања у њој, закључено је да они не могу бити учесници протеста. Наравно, ако штрајкује цео колектив школе, не могу држати наставу, али се у штрајк неће активно укључивати.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This