Select Page

Под председавањем Његовог Блаженства Архиепископа Тиране, Драча и све Албаније Анастасија, 26. и 27. септембра 2014. године у просторијама Новог манастира Светог Власија одржан је Црквено-народни сабор ове помесне Цркве. У његовом раду је учествовало више од 200 лица, представника Архиепископије Тиране и трију митрополија (по 24 свештена и 24 мирска лица из сваке митрополије, од којих 8 мушких, 8 женских и 8 омладинаца/омладинки). Проучавали су питања која се  тичу живота Цркве, и пружали предлоге како да Црква што боље обавља своју мисију у албанском друштву.
Међутим, полазна тема за  размишљања био је реферат Архиепископа Анастасија „Предање и гледиште на мирну коегзистенцију верских заједница у Албанији“. На  крају својег излагања он је нагласио: „Оно што се од нас тражи није тек верска толеранција, једноставно прихватање другога, него нешто позитивније – међусобно уважавање и разумевање, узајамност, креативна сарадња у заједничким хуманитарним подухватима и стална будност како да се одржи регионални екосистем – удружени напори у циљу друштвене хармоније, аутентична љубав изражена на делу“. Његово Блаженство је цитирао Светог Максима Исповедника: „Човек који воли Бога, не може а да не воли и другога“. као себе самога“.
Прочитани су реферати на следеће теме: 1) Улога православне заједнице у независности и стабилности Албанске државе“; 2) Попис албанског становништа из 2011. године; 3) Допринос Православне Албанске Цркве у албанском друштву; 4) Како одолети на нападе на Албанску Православну Цркву; 5) Нектарије Терпо, претеча Светог Козме Етолијског и вредности које изграђују православну заједницу“.
Наглашена је обавеза свештенства и мирјана да учествују у све снажнијем образовању омладине с обзиром на мултиетнички карактер албанског друштва. Чланови скупштине су упознати с програмима Цркве на просвети и у здравству с обзиром на то да Црква мора да и на том плану сведочи у савременом албанском друштву. Истакнута је чињеница да се све ово одвија у Цркви која само 23 године ужива пуну слободу својег деловања.

Са енглеског: Р. Ракић

Извор: Албанска православна црква

Pin It on Pinterest

Share This