Izaberite stranicu

Јуче, 04. октобра, у 10 часова у великој скупштинској сали у Врању химном „Боже правде“, у извођењу Хора Учитељског факултета, свечано је отворен међународни научни скуп „Велики рат 1914-1918: узроци, последице, тумачења“. Овај скуп одржава се поводом 100 година од почетка Првог светског рата.

Учесницима скупа најпре се обратио градоначелник Врања, г. Зоран Антић, који је рекао да ће еминентни аутори говорити о узроцима и друштвено – политичким последицама Великог рата на историју Србије и Европе. „Један од циљева међународног скупа је да се, полазећи од релевантних историјских основа, утиче на научну свест која ће овако важне историјске догађаје поткрепити новим чињеницама“, рекао је г. Антић. Декан Филозофског факултета г. Горан Максимовић изразио је задовољство што се о Великом рату говори у Врању, у „једном од најстаријих и најлепших градова овог поднебља“.

У уводном делу говорили су и ректор нишког Универзитета г. Драган Антић, генерални секретар Матице Српске г. Ђорђе Ђурић и Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије.

Председавајући скупа, угледни академик Драгољуб Живојиновић, говорио је о утицају великих сила на мењање граница на Балкану и потреби да се општа знања о Србији и Србима прошире. Г-ђа Смиљана Ђуровић говорила је о специфичностима природно – историјских појава ратова, са освртом на промишљања о ратним сукобима нашег познатог научника Николе Тесле.

У наставку скупа, г. Младенко Саџак говорио је о делима Светозара Ћоровића и страдању српског народа у БиХ под аустро – угарском влашћу, док је г. Александар Растовић присутне упознао са активностима српског дипломате Љубомира Михаиловића и његовим ангажманима у Риму, Цетињу и Вашингтону. Академик г. Зоран Лакић је, говорећи о историјској науци и слободи стваралаштва, рекао да је историја, по правилу, под притиском политке.

2014-10-8-7-13-42-DSC_0059На крају скупа, градоначелник Зоран Антић и председник Скупштине др Слободан Стаменковић уручили су пригодне поклоне академику проф. др Драгољубу Живојиновићу, иначе рођеном Врањанцу.

Током дана, на Учитељском факултету настављен је рад по секцијама, а у научним сесијама учествовали су историчари и филолози из Русије, Румуније, Бугарске, Грчке, Италије, Црне Горе, Републике Српске и Србије.

Академик г. Живојиновић посетио је и Православну Епархију врањску и разговарао са Преосвећеним Епископом врањским Пахомијем.

Програм обележавања стогодишњице од Великог рата наставиће се и другог дана, 4. октобра, када ће учесници научног скупа посетити знаменитости града Врања.

Извор: Епархија врањска

Pin It on Pinterest

Share This