Izaberite stranicu

У петак, 3. октобра 2014. године навршило се пола године од упокојења митрополита Јована. По благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског Господина др Порфирија, у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу, парастос су служили свештенослужитељи Митрополије загребачко-љубљанске.

Након парастоса, у пригодној ријечи, својим сјећањима присутне је на митрополита Јована подсјетио архимандрит Данило ( Љуботина ). Митрополит Јован је волио Цркву Христову, волио је своју Митрополију, волио је земљу из које је произашао, у којој је растао, у коју га је Бог послао. Сећамо га се данас, његових молитава, његових страдања и његовог боловања које је происходило од боловања његовог народа. Стога се и молимо да га Господ упокоји у њедра Аврама, Исака и Јакова, рекао је архимандрит Данило.

Парастосу су присуствовали наставници и ученици Српске православне опште гимназије и вјерници загребачке парохије.
Блаженопочивши митрополит Јован је рођен у славонском селу Мединци 22. октобра 1936. године. Одлуком Светог Архијерејског Сабора, 21. маја 1977. године изабран је за Епископа Српске православне цркве. Био је члан Светог Архијерејског Синода у више мандата, администрирао Епархијом славонском након смрти владике Емилијана, и Епархијом горњокарловачком након упокојења владике Симеона. У циљу помоћи прогнаним архијерејима са ратних подручја Републике Хрватске од маја 1995. године, привремено му је повјерено духовно старање о вјерном народу у Хрватској. Године 1994. повјерени су му вјерници у Италији. Као најстарији  члан Светог Архијерејског Синода био је мјестобљуститељ Патријаршког престола у вријеме док се тадашњи Патријарх српски Герман лијечио на Војно медицинској академији у Београду, односно до избора Патријарха српског Павла.
Митрополит Јован се покојио у Господу 3. априла 2014. године у Загребу. Сахрањен је 5. априла у крипти Саборног храма Преображења Господњег.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This