Select Page

Концертом у цркви Св. Ђорђа на Опленцу, црквени хор “Опленац” из Тополе обележио је петнаест година свога постојања. Уједно, то је била прилика за промоцију најновијег Цд издања овог хора под називом “Једним срцем једном душом”, а које је посвећено сестринству манастира Св. Јелисавете у Минску-Белорусија, где је хор боравио прошле године учествовавши на тамношњем Фестивалу хорова “Державни Глас”.
Поздравно слово присутнима упутили су протојереј-ставрофор Рајко Стефановић и господин Марко Нешић, ванредни професор.
Суботње вече било је посвећено стогодишњици смрти Стевана Стојановића Мокрањца те су тако изведени делови из Литургије Св. Јована Златоустог (солисти професор Марко Нешић и Предраг Обровић, вероучитељ), део из шесте Руковети, “зидање Раванице” Даворина Јенка и “Ластавица” народна песма у аранжману протођакона Зорана Кокановића (солиста г-дин Марко Ранитовић-тенор).
Поред великог броја љубитеља хорске музике свечаном концерту присуствовао је и Епископ Шумадијски Г-дин Јован и свештенство Опленачког намесништва. “Неизмерно смо задовољни и срећни што нам је многобројна публика, не само из Тополе него и из других градова наше Шумадије, показала да поштује и цени наш дугогодишњи рад и труд и да дели са нама радост због хорског јубилеја. Не смемо заборавити захвалност коју дугујемо, пре свега, нашем Епископу Г. Јовану, од кога смо све ове године имали велику духовну подршку и помоћ у сваком погледу, Општини Топола и Задужбини Краља Петра Првог који су увек уз нас од самог оснивања. Наравно у нашој Тополи постоји још много људи добре воље који нам помажу финансијски кад год је потребно. Свима смо захвални, а највише драгом Богу коме се свакодневно молимо да хор и даље живи” – рекла је диригент хора госпођа Марија Ракоњац на крају концертне вечери која ће се дуго памтити.

Извор: Епархија шумадијска

Pin It on Pinterest

Share This