Select Page

Седамдесет година након уласка партизана у Билећу и страдања 146 бораца Југословенске војске у отаџбини и цивила, у Билећи је, у присуству више хиљада грађана и чувара традиције, отворен Равногорски парк и откривен споменик борцима Билећке бригаде.
Помен страдалим и освећење споменика служио је епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који је позвао на јединство и праштање. Градња споменика завршена је након три године, а из организационог одбора за изградњу поручили су да данас, 70 година од страдања припадника Равногорског покрета у Билећи, овај споменик симболизује испружену руку помирења и братске љубави.
Владика Григорије је истакао да је ово најљепши споменик подигнут на просторима Српске у посљедњих 70 година.
„Овакав споменик је поникао из велике жртве и крви војника, официра, ратника, али и суза њихових мајки и сестара. Овакав споменик су чували и снивали у највећим дубинама својих срца, а ево уздиже се у Билећи“, истакао је владика Григорије.
Потпредсједник одбора за изградњу Милорад Вујовић истакао је да је спомен-парк историјски подсјетник за млађе генерације, те нагласио да су за његову изградњу најзаслужнији донатори, међу којима је општина Билећа.
Споменик је дјело академског вајара Миливоја Бокића, који је истакао да је идејно рјешење замишљено као помирење и васкрсење братске љубави након братоубилаштва.
Споменик је открио припадник Билећког батаљона 95-годишњи Милорад Шаренац. У Храму Светог Саве служен је парастос страдалим билећким Равногорцима, а прислужене су свијеће на крипти у којој су положене ексхумиране кости 22 страдала.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This