Select Page
У недељу, 28. септембра 2014, Православна заједница окупљена око руско-српске цркве Воздвижења Часнога Крста у Хобарту, на Тасманији, по шездесетпети пут је прославила своју храмовну славу.
Славско молитвословље је започело у суботу навече вечерњим богослужењем које је служио високопречасни митрофорни протојереј-ставрофор др Михаило Протопопов, архијерејски заменик Епархије аустралијско-новозеландске Руске Заграничне Православне Цркве, а у присуству Његовог Преосвештенства Г. Иринеја, Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве. Преосвештени Владика се придружио у служењу приликом изношења часнога Крста благосиљајући окупљене православне вернике руског, српског, грчког и аустралијског порекла.
Следећег дана, у недељу, Преосвештени Владика Иринеј, уз саслужење проте Михаила Протопопова, служио је Свету Архијерејску Литургију. Са обзиром на разноврсност ове мале али верне заједнице Православних хришћана који живе у најјужнијем крају Аустралије, на тасманијском острву, Литургија је служена на црквено-словенском, српском, грчком и енглеском. Владика је поздравио све окупљене на руском и грчком језику а затим и на српском и енглеском језику одржао беседу о значају ношења свог крста и значају туге, бола и патње кроз које задобијамо снагу од Господа, који је и Сам носио свој Крст за нас.
Након Божанствене Литургије одржана је и славска литија са благосиљањем распећа освештаном водом, прека руској традицији. Потом је служен помен свом почившим свештенослужитељима, ктиторима и верницима ове парохије. На концу је према српској традицији освештано славско знамење и пресечен славски колач.
Домаћин славе био је г. Милутин Ивковић са својом породицом. Ова јединствена парохија има и руски и српски црквени одбор односно савет мисионарске парохије који се заједно старају о храму и потребама парохије. Између осталога, дужност српског савета је припрема храмовне славе.
Након Литургијског славља сви присутни су поделили и славску трпезу љубави за којом се придружио и пречасни отац Тимоту Евангелинидис са својом супругом, из оближње грчке православне цркве Свете Тројице.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This