Select Page

Крстовдан је храмовна слава у селу Угринову у Горохском рејону Волињске области, пише поратал «Православље у Украјини».

Међутим, ове године су празнична Литургија и молебан на дан храмовне славе служени под отвореним небом испред мале капеле Христовог Рођења, која је подигнута у част 2000. годишњице Христовог Рођења.

Недавно су храм у част Ваздвижења Крста Господњег запосели представници такозваног «кијевског патријархата» пише издање, у чему је учествовао и помагао руководилац локалног пољопривредног предузећа и посланик Волињског обласног савета А.Турако.

Заједница се поделила, али су присталице «кијевског патријархата» питање решиле по «закону џунгле» – једноставно су запосели храм.

Сад се богослужења обављају у опремљеној молитвеној просторији у којој се налази антиминс и све што је потребно за служење Свете литургије.

Треба истаћи да свештеник у овој парохији служи преко 10 година, а богослужења се обављају на украјинском језику, прецизира портал позивајући се на сајт Волињске епархије.

У Украјинској Православној Цркви има прохија у којима се служба, по благослову поглавара УПЦ МП не врши на црквенословенском, већ на украјинском језику.

Са руског: Марина Тодић

Извор: Православие.руPin It on Pinterest

Share This