Select Page

Свештенство и свештеномонаштво Митрополије загребачко-љубљанске сабрало се у четвртак, 2. октобар 2014. године око свога архипастира Митрополита загребачко-љубљанског Господина Порфирија. Братски састанак је одржан у Загребу, у Духовном центру Митрополије, уз манастир Свете Петке.

 У уводном дијелу бесједе Митрополит Порфирије је братству представио низ активности које је предузимао у протеклом периоду од устоличења у свештени трон митрополита загребачко-љубљанских, изнио је утиске које је при томе стекао као и предстојеће планове. Потребе и околности у којима Православна црква дјелује на просторима Митрополије, у Републици Хрватској и Републици Словенији, су различите, а ми треба да проналазимо најбољи начин како да свједочимо Истину. Ми смо прије свега свештеници Цркве Христове, ту смо да служимо Литургију и овдје смо због народа коме треба да свједочимо љубав Христову. Да бисмо успјели на том путу, у том дјелу, ми свештеници треба да функционишемо као заједница, као један организам, истакао је Митрополит. Стога је и позвао на братски међусобни однос, однос заснован на повјерењу и утемељен у љубави. Својом бесједом Митрополит је посавјетовао, поучио, оснажио и охрабрио свештенство, а нарочиту благодарност указао труду и љубави према Светој Цркви на овим просторима блаженоупокојеног Митрополита Јована.

Прилика је ово била да се Митрополиту ближе представе свештеници оних мјеста Митрополије која Његово Високопреосвештенство још није посјетио, да укратко представе своју парохију и изложе околности у којима Црква живи. Усљедио је потом отворен и динамичан разговор о бројним питањима црквеног живота: пастирским, практичним, административним, а након тога и братска трпеза.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This