Select Page

У недељу 7. септембра/25. августа 2014. године Господње, на дан преноса моштију Светога апостола Вартоломеја и апостола Тита, клирик Митрополије аустралијско-новозеландске, ђакон Милутин Јањић, рукоположен је у свештенички чин. Рукоположење је по благослову Епископа Иринија обавио Његово Високопреосвештенство Митрополит дарданелски Никита (Цариградска Патријаршија), директор Института за Православне студије при Унији Теолошких Школа у Берклију, Калифорнија.
Рукоположење је обављено у храму Светога Оца Николаја мирликијског у Сан Хозеу, Калифорнија (Митрополија сан-францишка, Васељенска Патријаршија) са благословом надлежног Митрополита сан-францишког Герасима, који је својим молитвеним присуством на литургији а потом и банкету увеличао овај радосни дан.
Литургијским сабрањем је началствовао Митрополит Никита уз саслужење свештеника Димостениса (Параскеваидис) и Јона (Коман). Осим Митрополита Герасима у олтару се молио и секретар Митрополије сан-францишке Архимандрит Апостолос (Коуфаллакис). Многобројни парохијани из српских и грчких парохија у заливској области Сан Франциска испунили су храм и учествовали у литругијском сабрању.
Митрополит Никита је у својој пригодној бесједи указао на значај, величину и одговорност свештеничке службе истичући радост што је са благословом Епископа Иринеја и Митрополита сан-францишског Герасима рукоположио у свештенички чин Милутина Јањића, који успјешно приводи крају своје докторске студије на Патријаршијском Институту. Митрополит је пожелио срећу и Божији благослов у свештеничком служењу оца Милутина и његове супруге Јосефине.
У своме одговору новорукоположени свештеник Милутин је заблагодарио Господу на дану у којем постаје слуга Олатра Божијег, надајући се, да ће Господ, својом љубављу и милошћу да надомјести све што недостаје његовим скромним силама како би цијелога живота свједочио Ријечи Господње дјелима и ријечима. Отац Милутин се захвалио Епископу Иринеју јер је као надлежни Епископ благоизволио да Митрополит Никита обави рукоположење. Потом се захвалио на љубави и бризи Митрополита Никите. Исказао је захвалност Митрополиту Герасиму што га је по молби и благослову Епископа Иринеја примио под свој омофор да служи у Митрополији сан-францишкој до његовог одласка у матичну Митрополију аустралијско-новозеландску. Новорукоположени свештеник захвалио се и нашем Епискому Максиму западноамеричкому на благослову што је као ђакон помаго нашим свештеницима у заливској области Сан-Франциска.
Након Литургије приређен је свечани банкет на коме су присустовавли многе званице. Међу њима парохијски свештеник у Саратоги протојереј-ставрофор Слободан Јовић и протојереј-ставрофор Душан Буњевић, свештеник у пензији. Многаја и блага љета младом свештенику Милутину и његовој супрузи Јосефини у њиховом служењу Цркви.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This