Select Page

Заједничка међународна комисија за богословски дијалог између Римокатоличке Цркве и Православне Цркве
13. пленарно заседање, Аман, Јордан, 15-23. септембра 2014.

Саопштење

Тринаесто заседање Заједничке међународне комисије за богословски дијалог између Православне Цркве  и Римокатоличке Цркве одржано је од 15. до 23. септембра 2014. године у Аману, у Јордану, граду дуге историје са хришћанским коренима. Чланиве Комисије великодушно и братски је угостио Његово Блаженство Теофило III, Патријарх јерусалимски.
Присуствовала су двадесет и три римокатоличка члана, с тим што је неколико њих било спречено да учествују. Осим Бугарске Патријаршије, све Православне Цркве су биле заступљене, и то: Васељенска Патријаршија, Александријска Патријаршија, Антиохијска Патријаршија, Јерусалимска Патријаршија, Московска Патријаршија, Српска Патријаршија, Румунска Патријаршија, Грузинска Патријаршија, Кипарска Црква, Јеладска Црква, Пољска Црква, Албанска Црква и Црква Чешких земаља и Словачке.
Комисија је радила под руководством двојице њених сапредседника, Кардинала Курта Коха и Митрополита пергамског Јована, а уз помоћ секретара, Митрополита сасимског Генадија (Васељенска Патријаршија) и монс. Андреа Палмиерија (Понтификални савет за унапређивање хришћанског јединства).
На пленарном заседању на отварању у среду, 17. септембра, у Махтасу, месту крштења Исуса Христа, Комисију је топло поздравио домаћин, Његово Блаженство Патријарх Теофило III, који је нагласио да „не може бити истинског дијалога без присуства Светога Духа и надахнућа њиме, јер управо Свети Дух нас уводи у сваку истину (уп. Јн 16,3)“.
У своме одговору двојица сапредседника изразили су благодарност на гостопримству које је указала Јерусалимска Патријаршија и истакли колико је тешко стање на Блиском истоку и значај одржавања овог заседања у Аману, у Јордану.
У суботу, 20. септембра, католички чланови Комисије су служили Евхаристију у парохији Дјеве Марије у Назарету уз председавање Кардинала Курта Коха. У својој проповеди он је казао да су „хришћани већ уједињени на многе начине, а нарочито мучеништвом наше браће и сестара који су чланови различитих Цркава и црквених заједница“. У наставку је Надбискуп Ђорђио Лингва, апостолски нунције у Јордану и Ираку, приредио свечани ручак.
У недељу, 21. септембра, православни чланови Комисије одслужили су Божанску Литургију у Саборној цркви Сретења Господњег, Грчке Православне Јерусалимске Патријаршије.  Богослужењем је началствовао Митрополит месинијски Хризостом, а у присуству католичких чланова. Обраћајући се присутнима, Митрополит филаделфијски Венедикт је пренео „своје топле најбоље жеље члановима Комисије присутнима на Божанској Литургији у овој историјској цркви и замолио их за молитве за миран саживот свих хришћана и верских заједница у пострадалом региону“. Током поподнева чалнови Комисије су посетили гору Навав.
У понедељак, 22. септембра, Његово Блаженство Патријарх Теофило III и Његово Краљевско Височанство Принц Гази бин Мухамед придружили су се пленарном заседању тог поподнева. Принц Гази је изручио поздраве Његовог Величанства краља Илбин Абдулаха ал-Хусеина и изразио своје лично и посебно занимање за напредак у дијалогу. Он је истакао да криза уопште не може прекинути духовни, интелектуални или богословски дијалог. Подсетио је на недавну посету Његове Светости Папе Фрање и позвао Заједничку комисију да се у догледној будућности поново састане у Јордану. Исто тако, уручио је и позив Његовој Све-Светости Васељенском Патријарху Вартоломеју да посети Јордан. Његово Блаженство Патријарх Теофило и двојица сапредседника изразили су топлу благодарност Његовој Краљевској Висости Принцу Гази бин Мухамеду који је омогућио одржавање овога састанка. Касније током вечери Патријарх Теофило III уредио је опроштајну вечеру за члановве Комисије.
Првога дана заседања, као обично, римокатолички и православни чланови заседали су одвојено како би координирали свој рад. На православном састанку разматран је, међу другим питањима, нацрт текста који је сачинио Одбор за координацију 2012. године у Паризу на тему „Саборност и првенство“, како му је ставила у налог 12. Заједничка комисија у Бечу. И католичка страна је такође разматрала текст нацрта, настојећи на томе да на сваки начин усаврши текст и да он удовољи методолошким захтевима.
Из разлога што су поводом тог текста настала многа питања, Комисија је одлучила да састави нови нацрт текста, који је у наставку проучаван и до танчина ревидиран. Комисија је одлучила да се тај текст достави наредном заседању Одбора за координацију за даљу разраду и побољшање, имајући на уму следеће Пленарно заседање Заједничке комисије.
Будући окупљени око светих места везаних за Крштење Исуса христа, чланови Комисије су дигли свој глас како би изразили своју дубоку забринутост са хришћанима и члановима других верских традиција читавог овог региона и солидарност са онима који страдају, изгнани су и убијани. У потпуности су одбацили мишљење да се такви страшни злочини могу правдати у име Бога или религије. Свесрдно су се молили за ову браћу и сестре. Изразили су дубоку зхвалност свима онима који су радили на указивању помоћи милионима избеглица и расељених лица. Изразили су благодарност Његовом Величанству Краљу Илибн Абдулаху ел-Хусеину Јорданском на његовом примерном ангажовању по овом питању. Помолили су се Богу за све верске предводнике овог региона како би наставили да теше свој народ и одрже свежом могућност повратка у своје земље и у своје домове, који су у последње време били заузети и често профанисани. Комисија апелује на међународну заједницу да озбиљно ослушне ове верске предводнике по питању који су најцелисходнији начини њеног интервенисања и заштите прогоњених, и  обезбеђивања сталног животног присуства хришћанства на Блиском истоку. Такође су обновили апел за ослобађање Митрополита алепских мар Георгија Јована Ибрахима и Павла Јазигија, као и свештеника и монаха и монахиња, и свих киднапованих. Нека би Бог прекратио ова тешка времена и низвео мир, правду и помирење читавом региону.
Да би истакли овај осећај солидарности с напаћеним народима овог региона, у суботу 20. септембра два сапредседника су, у пратњи чланова  Комисије, посетили један избеглички центар у Аману, где су на лицу места увидели које су хитне потребе избеглица и саслушали тужне приповести о томе како су доспели овде.
Заседање заједничке комисије је било прожето духом пријатељства и сарадње. Чланови су  дубоко благодарни на великодушном гостопримству Цркве домаћина, а будући  рад на дијалогу препоручују молитвама верника.
Аман, Јордан, 22. септембра 2014.

Са енглеског: протођакон Радомир Ракић
Фото: mospat.ru

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This