Select Page
Предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац изјавио је данас да се у Хрватској води кампања против ћириличног писма, а самим тим и против Срба.
Пуповац је новинарима у Косовској Митровици изјавио да је кампања против ћириличног писма у Хрватској забрињавајућа, не само због тога што спречава спровођење закона него што истовремено негира једно писмо словенске писмености и стигматизира га на начин на који није било стигматизирано ни за вријеме рата.
“То ствара лоше односе не само за Србе у Хрватској, за њихову слободу, осјећаје припадности и за њихову могућност да несметано користе властито писмо него ствара лоше односе између Хрватске и Србије“ – истакао је Пуповац.
Говорећи о другим проблемима са којима се сусрећу Срби у Хрватској, Пуповац је истакао проблеме са обновом кућа, стамбеним збрињавањем за оне који су изгубли станарско право, напомињући да још неколико хиљада људи чека рјешења за обнову и за стамбено збрињавање.
Он је напоменуо и проблем запошљавања Срба у Хрватској нагласивши да држава своје обавезе да запошљава људе у јавним службама тешко остварује.
“До завршетка преговора са ЕУ и до чланства Хрватске у ЕУ тај положај (Срба у Хрватској) је напредовао, поправљао се, побољшавао се. Са уласком Хрватске у ЕУ нажалост тај процес напредовања је заустављен, а у неким случајевима је дошло до стагнације“ – закључио је Пуповац.

Извор: РТРС

Фото: СРНА

Pin It on Pinterest

Share This