Select Page

Од 4. до 20. новембра у московском Мањежу биће отворена изложба Моја историја. РјуриковичиОд 4. до 20. новембра, по благослову Његове светости патријарха московског и све Русије Кирила у московској централној изложбеној сали Мањеж, биће организована изложба „Моја историја. Рјуриковичи“. Седамсто година историје Древне Руси биће представљено у 18 мултимедијалних сала укупне површине 400 квадратних метара.
Епоха Рјуриковича испуњена је догађајима који су имали одлучујући утицај на формирање не само државности, него и свих страна живота руске земље: оснивање древних градова, крштење Русије, двјестогодишњи монголски јарам и ослобађање од њега, борба са иностраним завојевачима, претварање Москве у један од центара европског друштвено-политичког живота, стварање нове и самобитне државе. Повезани са тим историјским прекретницама, историјски сижеи представљени су у експозицији на неколико стотина мултимедијалних штандова и експоната.
Пред гледаоцима као стварни оживљавају далеки догађаји које су осмислили историчари, умјетници и стручњаци из области савремених компјутерских технологија, догађаји из „Повијести времених љет“ („Приче из давних дана“), из историје древних трговинских путева и легендарних битака, тајне грађења утврђења и великих побједа, малопознате чињенице из периода раздора и татаро-монголске најезде. Подвизи јунака и дипломата, примјери светости, пожртвоване љубави према домовини и горке лекције одступништва и издаје − то и много другога видјеће посјетиоци изложбе. Широко познате и заборављене странице историје постаће за пажљивог гледаоца неочекивани кључ за поимање садашњости.
Из Тројице-Сергијеве лавре на изложбу ће бити донијета поштована икона преподобног Сегија Радоњешког .
Пројекат је настао уз помоћ администрације предсједника Руске Федерације, Министарства културе Руске Федерације, Владе Москве, АД „Роснефт-а“, фонда Светог Василија Великог.
Генерални инфомативни партнер јесте Иноформативна агенција Итар-Тас.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This