Select Page

Иако су званично окончани средином минулог мјесеца, завјеса на јубиларне, двадесете по реду „Дане Заграђа“ биће спуштена тек у петак вече, и то у великој сали барског Дома културе. Организатори по много чему јединствене сутоморске манифестације културе, одлучили су се, наиме, да се за тренутак измјесте из насеља Заграђе, гдје су се као и свих ранијих година током љета одржавале књижевно-умјетничке вечери, и у Бару приреде својеврсну ретроспективу свих тридесет овогодишњих програма своје светковине. Програм који почиње у петак у 19 часова, биће подијељен у неколико цјелина, а публика ће имати прилику да види и чује око педесет стваралаца, међу којима ће бити најбројнији пјесници из Црне Горе, Србије и Републике Српске.
Учешће су потврдили виолинисти мр Драгутин Богосављевић и мр Душан Ракоњац, гитарсти Маринко Павићевић и Борко Булатовић, етно солисткиње Даница Никић и Зорица Вучељић, фолклорна секција барског КУД-а „Свети Јован Владимир“, Српско пјевачко друштво „Грбаљ“, гуслари – Љубо Милић, Миладин Трипковић, Вујадин Кнежевић, Богдан Ђаловић, Зоран Ђекић, Рајко Радовић, Раде Радовић и Мишо Кубуровић, пјесници – Ранко Радовић, Невен Милаковић, Светозар Ђуришић, Божо Ђурановић, Рајко Јоличић, Винка Перишић Шаренац, Срђан Бајић, Арсо Поповић, Александар Јовановић, Славка Кликовац, Бранко Батко Крковић, Миладин Трифовић, Никола Чудесни Ненезић, Мишко Прелевић, Деснка Вујовић, Биљана Драшковић и афористичар и пјесникиња Маја Мишнић.
Својим умијећем публици ће се представити и играчи код нас све популарнијег кубанског плеса салса, предвођени инструктором Даном Краином из барског плесачког клуба „Салса фамилија“. Програм у Дому културе, који ће пратити и заједничка изложба слика реномираних академских умјетника Николе Гвозденовића и Мухарема Муратовића, те сликарке из Сутомора Наташе Кажић, водиће новинар Милан Стојовић. До краја године, по ријечима Веселина В. Ћетковића предсједника Организационог одбора „Дана Заграђа“, из штампе би требала да изађе и монографија о сутоморској светковини културе која непрекидно траје пуне двије деценије.

М. Јовановић

Фото: barinfo.me (архива)

Pin It on Pinterest

Share This