Select Page

У недељу, 14/1. септембра 2014 године, парохијани Катедралног светопреображењског храма у Загребу, са нарочитим благољепијем су молитвено прославили празник светог Симеона Столпника и почетак Нове црквене године.
Прослава је започела претходнога дана служењем васкршњег бденија.  По завршетку бденија, Високопреосвећени Митрополит Господин др Порфирије примио је у митрополији монахиње из манастира Жиче које су на пропутовању кроз Хрватску поводом устоличења новога Епископа славонскога Г. Јована. Одмах потом, Митрополит је у пратњи свештенства прошетао улицама града Загреба и показао монахињама знаменитости овог прелепог града.
На сам дан празника евхаристијским сабрањем верног народа Божјег началстовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г. др Порфирије, уз саслужење свештенства саборног храма и тројице ђакона.
Мноштво верног народа Божјег који се сабрао у светом храму око свога Првојерарха посебно је обрадовало и духовно укрепило присуство и појање сестринства манастира Жиче на челу са високопреподобном Игуманијом мати Јеленом.
Његово Високопреосвештенство Митрополит др Порфирије у веома пригодној и поучној беседи поучио је верни народ о смислу и значају прославе начала Индикта – нове црквене године, а потом је протумачио прочитану јеванђељску перикопу која говори о Царству Божјем приказану кроз причу о свадби царева сина.
После отпуста Свете Литургије, Митрополит је честитао сабраном народу Божјем почетак Нове црквене године, а одмах потом је у просторијама Музеја уприличено скромно послужење за све присутне где је Високопреосвећени Митрополит још једампут веома мудро поучио своју паству и развио веома леп дијалог са њима. На самом крају, драге гошће, монахиње манастира Жиче, отпојале су још неколико прелепих духовних песама укрепљујући духовно својим умилним гласовима и дивним појањем све присутне.
Захваљујући се мати Игуманији и њеним сестрама на љубави и жртви коју су учиниле својим доласком, Високопреосвећени Митрополит још једанпут је заблагодарио свима и изразио жељу да се увек у што већем броју сабирамо у светом храму Божјем и прослављамо Свесвето име Божје.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This