Select Page


На празник Преподобног Симеона Столпника, када наша Света Црква прославља Црквену Нову годину, Свету Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем манастиру служио је протосинђел Павле, намјесник манастира Острога. Саслуживали су му јереј Шпиро Живковић парох у Морињу, ђакон Радомир из Велике Плане и ђакон Радмило Чизмовић.
Овог викенда у острошкој светињи сабрао се велики број вјерника, а многи су присуствовали Светој Литургији у Доњем манастиру.  У бесједи након Свете Литургије о. Павле је благословио присутне и пожелио да им Црквена Нова година буде на здравље и на спасење.
– Помолили смо се Господу да благослови следећу годину својом милошћу и добротом и да нам даје духовне и материјалне плодове за здравље и спасење душа наших. Ово је најбољи и најблагочестивији почетак нове године, да све ове дарове који смо зарадили принесемо у храм Божији, као што су јевреји приносили земаљске плодове да се благослове њихове породице – казао је о. Павле.
Он је истакао да је једино извјесно да је све у Божијим рукама и зато се молимо Господу. Како је рекао, данас је прва Нова година.
– Она нова година која је настала на западу и проширила се на наше крајеве, представља обично ждерање и опијање, лажно весеље. Она ће, ако Бог да да замре, а све мање је људи славе. Та нова година нема везе са храмом Божијим, са Црквом, са благошћу, већ само са једним тренутком самозаборава. Ту нема молитве, већ само жеља да се забораве муке овога живота – рекао је о. Павле и додао са се ми Хришћани молимо за наду, вјеру и љубав и да тако треба да буде у вјекове вјекова.
Током Литургије служен је и помен блаженопочившем Митрополиту Данилу (Дајковићу), који је у Острогу рукоположен, а чији земни остаци почивају у пећини поред цркве Свете Тројице у Доњем манастиру.
Протосинђел Павле са свештенством, монаштвом и вјерним народом помолио се за берићетну, молитвену и Богом благословену Црквену Нову годину.

Жељко Вуксановић

Извор: Манастир Острог

Фото: serbum.com (архива)

Pin It on Pinterest

Share This