Select Page

По завршетку тридневне конференције одржане у Вашингтону од 9. до 11. септембра у организацији удружења „За заштиту хришћана“, поглавари и представници блискоисточних цркава, који су учествовали у овом догађају, сусрели су се у четвртак 11. септембра са америчким предсједником Бараком Обамом.
Сусрет је уприличен у Бијелој кући, уз учешће г-ђе Сузан Рајс, националног савјетника за безбиједност, и г. Туфика Баклинседа, предсједника удружења „За заштиту хришћана“, а тема разговора била је заштита и помоћ хришћанима на Блиском Истоку.
„У овом критичном историјском тренутку, желимо да захвалимо предсједнику Обами за овај сусрет са представницима хришћанских заједница Блиског Итока које су суочене са страдањима и тешкоћама због своје вјере“, казао је г. Баклинсед.
Православну Антиохијску патријаршију представљао је Митрополит Јосиф, Архиепископ њујоршки и сјеверноамерички, званични представник Патријарха антиохијског и свег Истока Јована, а учествовали су и Мар Бехара Бутрос Кардинал Раи, Маронитски Патријарх антиохијски и свег Истока; Григорије III Лахам, мелкитски Патијарх антиохијски и свег Истока, Александрије и Јерусалима; Мор Игнатије Јефрем II, сиро-јаковитски Патријарх антиохијски; Игнатије Јусуф III Јонан, сиријски католички Патријарх антиохијски и свег Истока; Арам I Кешишиан, католикос Јерменске апостолске цркве; Ангелос, Генерални епископ Коптске цркве Александрије, званични представник Папе Теодора II и Ибрахим Ибрахим, Епископ Халдејске епархије светог апостола Томе, званични представник Халдејског католичког Патријарха Луиса I Сакоса.
Након уводне ријечи Католикоса Арама I, који је истакао да експанзивни терористички покрети на Блиском Истоку  представљају пријетњу не само хришћанима, већ и муслиманима и цијелом свијету, остали учесници су укратко подијелили своје ставове, првенствено се фокусирајући на прогон хришћанских заједница у Ираку.
Предсједник Обама је поновио кључне тачке свог обраћања нацији, истичући да су слобода савијести и одбрана људских права приоритети иностране политике САД-а.

Са енглеског: Александар Орландић

Pin It on Pinterest

Share This