Select Page

dragovoljci_1По благослову епископа будимљанско-никшићког Јоаникија конак при цркви св. Спаса у никшићком селу Драговољићи добио је новог станара. Монахиња Евангелија (Аћимовић) сада је настојатељица ове светиње која је посвећена Вазнесењу Господњем и изграђена је у XIII вијеку. Како је истакла, одмах по доласку у село осјетила је велику љубав и приврженост мјештана својој светињи коју су кроз вјекове успијевали да одбране од разних окупатора.
– Народ у Драговољићима има добру особину – ако могу да помогнем помоћи ћу, а не да одмажем. Примјећујем да има пуно љубави, не жале се једни на друге. Доста њих који нијесу долазили у цркву долазе, па им се радујемо са Господом и ја и сви они који су одувијек долазили, казала је мати Евангелија.
У Драговољиће је дошла са благословом, али је са собом донијела и прегршт других. Једно од њих је икона Мајке Божије, којом ју је по одласку из манастира Ђурђеви Ступови даривао владика Јоаникије. Икона сада краси један од зидова сеоске цркве и кандило пред њом никада се не гаси. Мати Евангелија у Драговољиће са собом је донијела и дио моштију Светих мученика јасеновачких који ће бити похрањени у капелици у конаку, када се иста оспособи за повремена богослужења. Управо радови на капелици само су дио планова које мати има уз помоћ божију и мјештана.
-Надам се да ћемо капелицу у неко догледно вријеме оспособити, а до тада дио мошти Св.мученика јасеновачких биће у конаку. Планирамо и постављање звона изнад капелице. Оно што је ипак најнеопходније да се уради је заштита фресака у цркви. Морају се сачувати, рестаурирати, јер су иначе биле оштећене али се може примијетити да малтер са њих све више отпада, рекла је она додајући да ће управо данас на празник Св. мученика јасеновачких у цркви бити служена литургија и обављено освећење и резање славског колача јер ће дио моштију које је донијела убудуће бити благослов и заштитник житељима тог краја.

Биљана Брашњо

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This