Izaberite stranicu

На празник Светог благоверног кнеза Александра Невског, 12 септембра, Архиепископ горловски и славјаски Митрофан је уз саслужење свештенства те Епархије одслужио Свету Литургију у Алекандро-Невској саборној цркви у Славјанску, саопштава сајт Горловске и Славјанске епархије.
Архиепископ Митрофан се присутнима обратио архипастирском беседом, у којој је скренуо пажњу на то да је један од главних животних задатака Светог кнеза Александра Невског био да сачува Цркву у Русији и православну веру у тешким историјским условима.
„Ми данас видимо да страда наш народ, а заједно са њим страда и Православна Црква. У последњим данима и овде, у Славјанску, и у Красном Лиману, и у другим градовима наше Епархије напади на Цркву и свештенослужитеље од стране медија, који служе не истини већ новцу који добијају да би измишљали оно што у стварности не постоји, постали су учесталији.
Црква је изложена нападима и од стране гркокатолика и тзв. Кијевског патријархата, који покушавају од ње да направе конфликтну страну и да је представе готово као подстрекача борбених дејстава. Али ако пажљиво погледамо изјаве, проповеди и обраћања Светог Синода наше Цркве, јерараха, свештенства, а затим и оно што говоре представници тзв. Кијевског патријархата и унијати, онда ћемо моментално увидети да на рат и борбена дејства позивају управо они, а да Православна Црква све време позива на мир, праштање и трпљење. То је чињеница која се не сме оспорити.
Ђаволу се не свиђа то што Црква обједињује народ, што сакупља оно што је разбијено и измирује оне људе који су у међусобној завади. Он Цркву клевеће и жели да ње не буде. Али Господ је рекао: „Сазидаћу Цркву своју, и врата пакла неће је надвладати“. Он је такође запазио да, с једне стране, то значи да ће се против Цркве водити рат, али и то да, с друге стране, Глава Цркве — Христос — неће дозволити да она буде побеђена“.
За време богослужења ђакон Михаил Фоменко рукоположен је у чин свештеника, а након Свете Литургије обављена је литија око храма.

Са руског: Наташа Јефтић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This