Select Page

Кипар по свом географском положају на истоку Средоземља јесте тачка гдје се спајају Европа, Азије и Африка. А његови житељи – по пророди мирољубиви и мирни – у посљедњих 40 година константне су жртве нереда које овдје изазивају варварске турске најезде. Ситуацију усложњава и окупација 37 одсто територије од стране земаља чланица Европске уније са контингентом од 49 хиљада турских војника, казао је архиепископ кипарски Хризостом Други у својој уводној ријечи на међународној конференцији на тему «Блажени миротворци», која се одржава у Бозеу, саопштава портал Ромфеа.
Окупација сјеверног дијела острва донијела је само несреће и подјеле, протјеривање легитимних житеља острва, погоршавање демографске ситуације, прилив стотине хиљада имиграната из источних дјелова Турске.
Да такође не заборавимо и пљачкања храмова и других објеката културног насљеђа свјетског значаја. Молимо се за очување мира и братских односа међу народима на Кипру и на сваком мјесту под сунцем – додао је архиепископ.
Скрећући пажњу на тему конференције, блажењејши архиепископ Кипра казао је сљедеће: «Ми хоћемо да истакнемо не само богословски садржај ријечи Светог Писма – Блажени митротворци јер ће се синовима Божијим звати (Матеј, 5,9) – али и више од свега желимо да се прави мир, тј. тај мир који даје Бог, зацари на читавој земној кугли.
«Источник мира једино је Бог», додао је владика.
«За миротворство је потребан како мир у души, тако и покајање. То су два дара Духа Светога, које међународна свјетска заједница или несвјесно или намјерно пренебрегава. А пошто се активности данас заснивају на егоизму, међу људима ће и даље господарити мржња, нереди, свеприсутни ратови», казао је преосвећени владика.
Поглавар Кипарске цркве молио је да Бог мира и слоге дарује сваком човјеку духа помирења и сарадње. «Тада ћемо осјетити да смо миротворци и блажени синови Божији», завршио је владика.

Са грчког: Константин Норкин

Са руског: Марија Живковић

Извор: Правослоавие.ру

Pin It on Pinterest

Share This