Select Page

Ал-Нусра фронт, огранак Ал-Каиде у Сирији, држи под опсадом град Мардех, једно од последњих хришћанских упоришта у земљи, преноси британски Телеграф, позивајући се на свједочанства житеља.
„Бомбардују нас дан и ноћ. Немамо струје. Има само један пут којим се може изаћи, али је опасно користити га“, казао је један од њих.
Мардех, који је вјековима био уточиште православних хришћана, данас броји око 23 000 становника, поносних на чињеницу да је у њиховом граду рођен блаженопочивши Патријарх антиохијски Игнатије IV Хазим.
Данас се овај град, локално познат као „град сунца“, нашао у средишту сиријског сукоба.

Mhardeh

Литургија у Мардеху


Иако припадници Ал-Нусра фронта до сада нису показивали такву бруталност као њихове колеге из Исламске државе, чија је злодјела почетком године јавно осудио вођа Ал-каиде Ајман ал-Завахири, могућност заузимања града је за житеље Мардеха застрашујућа.
У свим градовима које су заузели Ал-Нусра и њихови савезници цркве су оскрнављене, вјерски споменици уништени, а хришћанско становништво је, без изузетка, напустило своја огњишта.
Одрасли мушкарци Мардеха се наоружавају и приступају Националним одбрамбеним снагама, про-владиним оружаним јединицама.
Десетине хиљада сиријских хришћана, који су чинили око 10% предратне популације Сирије, напустили су земљу од почетка сукоба 2011.

Фото: Press TV/Telegraph

Pin It on Pinterest

Share This