Select Page
У капели Светог Саве на Светом Духу дана 8. септембра 2014. године служен је молебан за благословен почетак нове школске године у Српској православној општој гимназији Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу, у коју се уписала десета генерација гимназијалаца. Овај мали јубилеј увод је у два велика: идуће године славимо десетогодишњицу рада Школе, а и двјесто година је прошло од првих трагова који биљеже дјеловање српске просвјете у Загребу, подстакнуте из редова свештенства и истакнутих појединаца Црквене општине загребачке.
У свечаној дворани Гимназије окупљеним ученицима и професорима обратио се нови митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије топлим и непосредним говором, споменувши се свих значајних мјеста важних за нашу заједницу чији хришћански предзнак треба ишчитати изнутра, из дјеловања људи који је чине, а не формално, нагласивши на самом почетку потребу и свијест о труду за успјехом који човјека весели, но који понекад није у складу с нашим очекивањем јер уза све шта улажемо, потребан је и благослов, сила Божија, да употријебимо потенцијале добијене од Бога које ћемо онда усмјерити ка добром и правом циљу. Митрополит је истакнуо и етичку димензију дјеловања Добра: Бог поништава Зло, и живот хришћански могућ је само као аутентичан и истинит, почивајући на међусобној љубави и поштовању, јер једино се тако истински можемо приближити једни другима и упознати се.
„И наша Школа је једно тело, један организам, који може, сигуран сам, да функционише складно, потребна је добра воља и међусобна љубав”, нагласио је митрополит Порфирије, и сам професор на Православном богословском факултету у Београду, исказујући дубоко поштовање према просвјети и просвјетитељству као цивилизацијски релевантној покретачкој појави, но која је готово јалова без уграђенога моралног и духовног аспекта, а о томе нас најбоље поучава историја, односно њезине најмрачније странице које говоре о томе да се и најплеменитије филантропске и хуманистичке идеје могу злоупотријебити, и тада не само да губе сврху, него воде у пропаст.
За крај митрополит Порфирије је свим ђацима и наставницима пожелио сретан почетак школовања, стрпљења и љубави у заједничком раду и сарадњи.
Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This